Божидар Димитров: Черният принц, потънал в Черно море е пълен със злато


Дата: 21/09, 21:42

Илюстрация 
flickr.com

“Морското дъно е най-големият музей в света. В Черно море под 100 метра има сероводород и дървото не гние. Потънал дървен кораб, а те всички са били такива, се запазва идеално. Навсякъде другаде, в Егейско, Мраморно и други морета те изгниват“. Това заяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. Преди 2 дни, в Черно море бяха открити уникални находки, преобръщащи историята ни.

“Сега остава водолазите да вдигат един по един корабите. Винаги може да изплува нещо сензационно като находка, но нека не очакват злато и сребро по една проста причина. Тези кораби са търговски и са с вместимост от 30 до 150 тона. Те пренасят жито, кожи, месо, солена риба до големите консумативни центрове на древността. Това са Константинопол, Истанбул, Атина, Венеция и т.н.“, поясни историкът, пише “Блиц”. “Пари и злато те не носят със себе си, а бележки.

Винаги е възможно да има и злато. Например един кораб, който е носил златни гвинеи за 2 млрд. днешни паунда – “Черният принц”, е потънал при една черноморска буря. Отивал е да плаща заплатите на английските и френските офицери, които са се сражавали в Кримската война. Има и други сведения, но много редки“, допълва Димитров. “Историята не може да се преобърне. Историята е това, което се е случило, и то не може да се промени. В общи линии ние знаем какво се е случило, но можем да внесем много нови елементи и информация в нея“, заключи историкът.

Нова Варна ©



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати
Дата: 25/04, 02:30

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 25/04, 02:30

Гордана Силяновска води пред Стево Пендаровски с около 140 хиляди гласа след обработване на почти 80 процента протоколите на изборите в Северна Македония
Дата: 25/04, 01:27

Над 100 антики иззеха при спецакция в Плевен
Дата: 25/04, 01:13

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия