Унищожила ли е неволно НАСА данни за живот на Марс


Дата: 18/07, 02:49

Архивите на НАСА със сигурност изобилстват с невероятна информация, голяма част от която е засекретена или най-малкото много любопитна. Затова не е изненада, че за не малко хора в тези архиви има включително данни за живот извън рамките на Земята. Подобна новина се появи през последните дни в мрежата, която твърди, че НАСА не само е имала доказателства за наличието на живот на Марс, но и неволно ги е унищожила. Това обаче се оказва невярно, съобщава онлайн изданието CNET, цитирани от vesti.bg.

Историята датира от 1976 г., когато двата модула "Викинг" на НАСА кацнаха на Марс и взеха проби от почвата на планетата. След като модулите са извършили проби с нея, те не са засекли никакви индикации на органични молекули, които са в основата на живота. Наскоро обаче марсоходът Curiosity откри наличие на подобни молекули в атмосферата и почвата на Червената планета.

Защо се е получило това разминаване? Според учени от няколко държави, причината е, че тези молекули неволно са били изгорени в печките на модулите "Викинг", които са анализирали пробите от почвата. Такива молекули са широко разпространени във Вселената, често се намират на комети. Затова дълги години беше изненада, че няма такива молекули на Марс.

Наличието на такива молекули не гарантира наличие на живот. Те са в основата на наличието на условия за живот, за каквито се смята, че в далечното си минало Марс е притежавал. Все още обаче няма директно потвърждение, че е имало живи организми на Марс.

Авторите на проучването също казват, че има разлика между органичните молекули от химична гледна точка и реалните живи организми. Учените допълват, че никога не са твърдели, че е имало живот на Марс. Те са търсили единствено причината за разминаването в данните между апаратурата на "Викинг" и Curiosity. Според тях това може да е заради погрешния метод на обработка на пробите или проблем в самото оборудване.

Само по себе си това грешно отчитане на експеримента все пак е повлияло на учените. Тогавашният екип астрономи е планирал други експерименти за търсене на реални индикации на живот, но те са били отхвърлени след първоначалните отрицателни резултати. През годините независими проучвания също са твърдели, че на Марс трябва да има органични молекули и дори следи от микроби, но и техните резултати са отхвърляни заради данните на "Викинг".

Данните от Curosity обаче постепенно преобръщат това. А през 2020 г. се очаква и още по-технически напредналият и развит марсоход ExoMars 2020, който ще извърши нова серия експерименти в търсене на доказателства за живот на Марс. Всичко това означава, че през следващите години човечеството ще научи много повече за Марс отколкото знае за сега.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 00:30

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 00:30

38 години от аварията в Чернобил
Дата: 26/04, 00:18

Китай изстреля кораба "Шънчжоу-18"
Дата: 25/04, 23:54

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 25/04, 23:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия