Огнеборци претърсват развалините от пожари в Калифорния, жертвите са вече 56


Дата: 15/11, 21:45

Студеното време, стихналият вятър и повишената влажност в американския щат Калифорния помогнаха днес на екипите от огнеборци да напреднат в гасенето на най-смъртоносния горски пожар през последното столетие, докато продължава издирването на още жертви в пепелищата на град Парадайс и околните общини, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Най-малко 56 души са загинали, а 130 се водят изчезнали, седмица след избухването на пожара.

Стихията, разпростряла се върху площ от 570 кв. км, е на 40 процента овладяна, съобщи щатската противопожарна служба, съобщава БТА.

Над 450 души търсят останки на жертви в изпепеления Парадайс и отдалечени райони като Магалия - градче в Северна Калифорния с около 11 000 жители. Много от изчезналите са възрастни хора от това селище.

В Магалия хората били уведомени, че трябва да се евакуират с високоговорител, защото електричеството и комуникациите не работели.

В южния край на Калифорния екипи продължават да се борят с горски пожари, един от които унищожи над 500 сгради в Малибу и околните селища. Там има поне трима загинали.

Властите в Северна Калифорния изчисляват, че унищожените къщи са около 8 800. В търсенето на мъртви тела са се включили и войници от националната гвардия с 22 обучени кучета.

Придружен от губернатора на Калифорния Джери Браун, министърът на вътрешните работи Райън Зинки вчера посети град Парадайс и каза, че това е най-тежкото опустошение от пожар, което е виждал.

"Сега е моментът да посочим защо се случи това", каза Зинки. "Има много причини, заради които избухват тези катастрофални пожари". Той спомена високите температури, мъртвите дървета и лошото управление на горския фонд.

Парадайс, разположен на хълмовете в окръг Сиера, на около 280 км северно от Сан Франциско, изгоря миналия четвъртък, а неговите 27 000 жители не знаят какво да правят занапред, защото мястото е негодно за живеене. Полицията увеличи патрулите си в града след случаи на мародерство и арестува трима души.

Адвокати на някои пострадали в пожара заведоха тази седмица дела срещу занемареното поддържане на техниката в електрическа компания, което предизвикало пожара. Тези твърдения се разследват.

 


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Времето остава хладно, но почти без валежи в петък
Дата: 18/04, 22:13

Още един изгонен и огромна промяна в "Хелс кичън"
Дата: 18/04, 22:13

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 22:00

Експерт пресметна: Това, че не сме в сухопътния Шенген бърка в джоба на всеки българин
Дата: 18/04, 21:51

Разочарование за Ромина Тасевска в "Хелс кичън"
Дата: 18/04, 21:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия