Билката пелин – какво лекува и има ли различни видове?


Дата: 19/11, 23:56

ПЕЛИН – лековита билка, която се среща в няколко разновидности, с различни свойства. Като цяло белия пелин или сладкия пелин са най-популярните видове пелин и се използват при лечение на разнообразни болести. От самата билка се правят отвари, чайове, можете да я закупите на капсули или таблетки с многостранно действие. От пелина се прави и много добро вино с лечебни свойства. Много популярни са силните лечебни свойства на белия пелин, при различни ракови заболявания. Срещат се още див черен пелин, морски пелин и най-често използвания обикновен стандартен пелин. Нека малко поговорим за мощната билка и свойствата й да лекува!

Принципно билката пелин е използвана от векове. Още нашите прабаби са я ползвали, като мощно средство за отключване на апетита, при злоядите деца. Освен да събужда вълчи апетит, пелина помага и за изчистването на тялото, защото е мощен антиоксидант. Както популярния днес сладък пелин, така и обикновения пелин се използват за липсата на апетит. Леко горчивия вкус по много добър начин действа на стомаха и секрецията на вещества в него, които да задействат апетита на човека.

Освен, че отварата от пелин лекува глисти, тя стимулира така важната жлъчна секреция, която до голяма степен определя и доброто ни здравословно състояние. Древните Гърци пък или по точно лечителят Хипократ е използвал пелина, като средство лекуващо ревматизъм и болки в двигателния апарат. Всички симптоми и последствия на острите ревматични състояния, се повлияват от приема на пелин. ПЕЛИН се препоръчва още, при липса на тонус и енергия, при анемия, менопауза или болезнен месечен цикъл. С него можете удачно да се справите, с камъни в жлъчката, в бъбреците или да преборите безсънието.

Много хора избягват пелина, поради острия му горчив вкус, но и това си има решение! Ползвайте сладкия пелин, който има същите мощни лечебни свойства на билка. Отварата на пелина или свареният от него чай са препоръчителни, при всички заболявания изброени до тук. Можете идеално да комбинирате билката с освежаващата мента, със стевия и малко мед. Билковото вино от бял пелин е идеалната божествена напитка, която лекува. В него са комбинирани над 30 вида билки. Виното се пие най-вече с цел тонизиране на тялото, изчистването му от отрови натрупали се в черния дроб, панкреаса, бъбреците и жлъчката. Освен това билковото вино от ПЕЛИН активизира хормоните и повишава, както апетита, така и половата мощ!

Пелина у нас се среща предимно в планинските райони, по полета и хълмове. Говорим най-вече за дивия черен пелин, а не за култивирания сладък пелин, белия пелин или обикновения. Черния пелин от мнозина се смята за безполезен плевел, каквато е съдбата на много билки, но билкарите ясно го познават. Може да си го наберете в Родопите, Рила или по която и да е планина над 1200 метра. Обикновено расте покрай реките на малки храстчета с тъмно зелени до червено-черни листа. ВНИМАНИЕ: дивия пелин е много токсичен!!! Така, че по-добре заложете на белия или сладкия пелин за билколечение.

Като цяло видовете ПЕЛИН в България са над 13, но най-популярен за лечение си остава белия пелин или сладкия. Белия пелин действа много добре върху функционалността на женската полова система и често се използва при безплодие или проблеми с половите органи, при жените. Сладкия пелин намира приложение в козметиката, защото е полезен за кожата, а и има силна опияняваща миризма. Той, обаче е и мощен лек срещу рака на гърдата, според мнозина! Пелина се използва и като подправка в кулинарията най-вече за приготвянето на туршии. Този пелин е удачен за използване и като билка за ревматични болки. Камфоровия пелин пък лекува успешно кашлица и настинки.

Белия пелин също, както черния може да си наберете в планината. Бере се, когато е разцъфнал и успешно ще ви послужи срещу анемия, липса на апетит, ревматизъм, нарушен сън и нервност, женски болести и още много неща.

Рецепти с ПЕЛИН

Чай от пелин се прави в комбинация с успокояваща лайка и освежаваща мента. Билките се смесват в равни количества. Държите ги на сухо и тъмно. За чая през деня слагате в около литър вода, 2 супени лъжици от сместа и запарвате. Тази смес е идеална за успокояване на проблемен стомах. Пелина смесен с градински чай ще облекчи язвата ви. Запарката се прави с по една лъжица сух пелин и една градински чай. Запарват се за половин час и се пие на няколко пъти.

За липса на апетит или изчистване на кожата и организма се прави чай от пелин. Той се запарва за час поне – една лъжица суха билка на 1,5 литра вода. Пие се за деня на поне 3-4 пъти на гладно! При диабетици пелина се комбинира на отвара с глухарче и листа от черница. Така се регулира кръвната захар. Трите билки се комбинират и една лъжица се запарва в 400мл. вода. След 15 минути е готово за пиене.

Виното от билки в комбинация с пелин се прави най-добре от грозде или ябълки. Билките, които трябва да смесите с пелина са маточина, комунига, жълт кантарион, мащерка, риган, кориандър, босилек, мента, бъз цвета, лайка, бял равнец, лавандула, червен кантарион и още… Всъщност в село Змейово добре знаят рецептата и с удоволствие ще ви я споделят. Вижте малко за билковото вино от пелин приготвяно там: https://www.youtube.com/watch?v=dYlwmVQO7A0 . Налагат се ред грозде, ред билки, ред плодове (ябълки или уханни дюли!). По натам си е майсторлък. Успех с билковото вино и не подценявайте билката ПЕЛИН. Тя е много полезна!

 

sharenacherga.com



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 04:00

Облаци и по-ниски температури и в петък
Дата: 19/04, 04:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 03:20

На 19 април рожден ден има Цветан Недялков
Дата: 19/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия