Кризата в Стрелча се задълбочава, искат помощ от държавния резерв


Дата: 20/06, 21:20

Кадър Нова тв

Задълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът бедства без питейна вода. Кметът на Стрелча Стойно Чачов поиска спешна помощ от държавния резерв. В града вече доставят минерална вода и хранителни продукти от първа необходимост, съобщи Нова тв.

Водоноски са разположени на две места в града, но водата от тях е негодна за пиене. Може да се ползва само за битови нужди. Тъй като бедственото положение продължава, в понеделник местната власт ще раздаде на населението минерална вода и хранителни продукти. Два тира с държавна помощ днес пристигнаха в града. Те ще бъдат раздадени на 4500 души.

Въпреки възстановеното водоподаването в домовете на хората, десети ден водата от чешмите е негодна за пиене и крие рискове за здравето. Предупредена за опасността Василка Кичукова вече седмица, по четири пъти на ден, пеша с туби в ръце ходи да налива от  близкия минерален извор, но и там водата вече спира. „Така е. Потреблението и голямо и за това спира. Няма как. И при това хората го пазят”, казва Кичукова.

Детската градина работи на авариен режим. Заради страха от зарази от 100 сега има 35 деца. „Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце”, каза Ангелина Прощакова – учител в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода доведе до напрежение сред хотелиерите, които отчитат отлив на туристи. „Обаждат се по телефона и питат какво е положението, защото с малки деца, с внучета и се страхуват хората да тръгват изобщо”, каза Василка Динчева - собственик на семеен хотел.

По искане на кмета на града Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” достави два тира с безвъзмездна помощ от държавата. „Консерви пристигнаха, грах, сухи супи, телешко като порции и домати. Няколко са артикулите 4 или 5 плюс минерална вода, която също ще раздадем по списък на всеки един нуждаещ се и желаещ наш съгражданин”, коментира кметът на град Стрелча Стойно Чачов.

В най-оптимистичният вариант жителите на Стрелча ще имат годна питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. „Но трябва да изчистим и третия резервоар. Да проведен обеззаразяване на мрежите и съоръженията от палнинското водохващане до водоизточниците от домовете на хората”, коментира управителят на ВиК- Стрелча Филип Фингаров.

Бедственото положение в града остава до понеделник, когато кметът ще реши дали да удължи с още седмица извънредната ситуация.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От 6:00 часа сутринта почерня от полиция в български град
Дата: 24/04, 12:56

В следващите 2 до 8 часа гръмотевици и градушки удрят част от България
Дата: 24/04, 12:51

Шоуто на Боби Лазаров! Синоптикът накара цялата БТВ да се тресе от смях
Дата: 24/04, 12:51

Шефът на Спартак каза какво мисли за треньора
Дата: 24/04, 12:49

Обявиха мегасделка за индустриални площи в България: Касае 42 декара във Варна
Дата: 24/04, 12:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия