47% от българите не са прочели нито една книга през последната година


Дата: 24/08, 23:07

fakti.bg

Това сочат данните на НСИ. Едва 20% от българите са прочели над 10 книги за година. Причините са различни. Понякога чисто икономически. За да помогне на повече хора да имат достъп до литература, депутатът от ГЕРБ Мария Илиева, със съмишленици, създаде читални на открито в „Младост“. Засега може да ги намерите на две места - в градинката срещу сградата на районната администрация в "Младост" 3 и в парк "100 години София" в "Младост" 2.Читалните представляват къщички за книги и са безплатна възможност за жителите и гостите на “Младост” свободно да взимат, четат и връщат различни книги. В тях могат да се намерят заглавия, сочени от книжарниците за най-популярни сред читателите. Например „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, любимата книга на българите – „Под игото“ на Иван Вазов, творбите на шведското чудо – Фредерик Бакман и дори невероятните истории на Пипи Дългото чорапче и Питър Пан.Голяма част от книгите са дарени от Мария Илиева, но вече се превръща в традиция хората от района да споделят любимите си заглавия със съкварталците си. Произведенията на Йордан Йовков са едно от най-приятните четива за всички възрасти, според Мария Илиева.Депутатът има сериозно отношение към темата за образованието не само, защото е един от основните приоритети в управлението на държавата, но и защото вярва във важността му и лично се включва в организирането на много инициативи за деца и ученици.

„Вярвам, че негативната тенденция, отчетена от НСИ, може да бъде променена. Затова, заедно със съмишленици, реализирахме идеята за достъпните читални. Щастлива съм да видя, че те се използват от хора от всички възрасти. Планирам да организираме и публични четения, за да преда



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Дата: 29/03, 01:00

Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Дата: 29/03, 00:41

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 00:30

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 00:30

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия