Опасни звуци, издавани от колата


Дата: 25/08, 02:00

fakti.bg

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са други, а зад волана често седят недотам технически грамотни водачи. Ако нещо скърца и трака - отиваме в сервиз, ако нямаме пари, продължаваме напред. Последният подход обаче може да се окаже пагубен и доста скъп. Има някои по-странни звуци, които колата може да издава, и които е добре да знаете какво означават

Електронен писък


Ако при привеждане на автомобила в действие, още когато системата е на "контакт" чуете непознат електрически писък, то трябва да знаете, че времето, когато колата ще откаже да запали, е много близо. Този проблем трябва да се отстрани в сервиз, но всъщност не е толкова животозастрашаващ, както другите, описани по-долу.

Съскане


Автомобилът не е чайник, но и той може да кипне. Употребяваните коли често страдат от т.нар. пробиви в системата за охлаждане на двигателя. Тя може да бъде констатирана от шума, представляващ съскане от моторния отсек, често придружен с пара. Преглед на радиатора и съединенията на системата трябва да бъде направен незабавно, защото в противен случай може да се стигне до прегряване и изкривяване на цилиндровата глава, а ремонтът ѝ съвсем не е евтин.

Свирене


Сигнал, подобен на този на реферите по спортни състезания, често е признак за повреда на някоя от ролките на газоразпределителния механизъм. Може да се дължи и на износване на някой от ремъците. Това също задължително трябва да се провери, защото ако проблемът е свързан с ангренаж или с някоя от прилежащите му ролки, то може да се стигне и до основен ремонт на двигателя. На свирене от турбокомпресора също трябва да се обърне внимание в начален стадий, но най-опасно е свиренето от някое от колелата. Там проблемът може да е свързан със спирачните механизми или по-често с лагерите на главините. При блокаж на основен лагер по време на движение, нещата могат да излязат извън контрол.

 

 

Щракане


Този звук е присъщ най-вече при повреда на употребявани коли с 4х4 система и идва от раздатката или от задния диференциал. Износено зъбно колело в редуктора издава доста неприятни шумове дори и при ниска скорост, но с подобен шум спокойно можете да стигнете на ход до сервиза, но в никакъв случай не го пренебрегвайте. Подобно щракане може да се чува и от автоматичните скоростни кутии. Даже и свръхнадеждните японски кутии започват да издават такива звуци преди края на своя жизнен цикъл.

Да определиш неизправността на колата по звука не се отдава на всеки, но съветът ни е, чуете ли непривични звуци, които издава вашата кола, то непременно се опитайте да разберете от какво са или потърсете помощта на специалист. Така ще избегнете доста скъпоструващи ремонти, а в много случаи и катастрофи, причинени от неизправността на автомобила ви.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Глобиха жена, псувала полицаи в Пловдив
Дата: 26/04, 23:13

Всеки пети у нас е под линията на бедност
Дата: 26/04, 22:52

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 26/04, 22:50

Доктор: Тестът за коклюш се прави сутрин на гладно
Дата: 26/04, 22:32

Ботев Враца победи Пирин в Благоевград на старта на плейофите
Дата: 26/04, 22:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия