БНТ показа в ефир карта на Украйна без Крим


Дата: 19/09, 14:14

Карта на Република Украйна, от която видимо е изключена територията на АР Крим, бе излъчена в централната емисия новини на БНТ на 18 септември по време на репортаж, свързан със стрелба в Киев.

Гафът предизвика реакция от страна на посолството на Украйна в България, което разпространи днес във "Фейсбук" профила си писмо до генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. В него е отправена молба за опровержение и се припомня официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

Част от писмото гласи: "Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН A/RES/68/262 от 27 март 2014 година "Териториалната цялост на Украйна и резолюция на Генералната асамблея на ООН "Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)" от 15 ноемрви 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България oт 05.07.1997 г. разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка".

В него посолството отправя молба на всички дирекции в БНТ да им се припомни тази официална позиция на България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна "с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът се срещна с представители на еврейската общност у нас
Дата: 23/04, 21:58

Ергенът Виктор подлуди Сираков и Франциска в „Денсинг старс“
Дата: 23/04, 21:49

Колко заплати като обезщетение получаваме при пенсиониране
Дата: 23/04, 21:40

Докладът на САЩ за България: Проблеми с корупцията, правосъдието и полицейския произвол
Дата: 23/04, 21:30

Идва към България невиждана оранжева фурия от Гърция
Дата: 23/04, 21:291 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия