Погрижете се за здравето на цялото семейство с профилактичните кампании на лаборатория „ЛИНА”


Дата: 29/12, 16:43

До края на декември те включват: пълно изследване на кръв с 38 показателя, полови и щитовидни хормони по избор, както и микробиологични изследвания – гърлен секрет, носен секрет и урокултура

През месец декември 2019 г. профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” предлагат  изследвания, които са подходящи за различни членове на семейството. Кампаниите важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Варна, Бургас и Ямбол.  Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Таксата манипулация е 2 лв.

Повече за  актуалните профилактични кампании през месец декември 2019 г.

Първата кампания е пълно изследване на кръв, което е едно от най-предпочитаните, защото включва 38 показателя.  Сред тях са пълна кръвна картина (с 16 показателя),  серумна глюкоза, урея, креатинин, пикочна киселина, общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, общ  билирубин, директен билирубин,  АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТ, калий, натрий, хлориди, калций и фосфор. Общата цена на изследванията е намалена на 17лв. от 63,50лв. Пълното изследване на кръв  дава информация за нивата на добрия и лоши холестерол, кръвната захар, състоянието на черния дроб, бъбреците и други органи и системи в организма. Препоръчително е да се извършва сутрин, на гладно.  

Следващата  кампания е насочена към скрининг на заболяванията на щитовидната  жлеза и предлага  изследване на хормон по избор от: FT3, FT4 и TSH. Всеки от тях е на намалена единична цена от 6 лв. вместо 12 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Тези хормони  са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследването им трябва да се прави сутрин, на гладно и преди приема на кафе или други продукти, съдържащи кофеин.  

Третата профилактична  кампания е полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol,  Prolactin. Всеки от половите хормони е на единична  цена от  7лв. вместо стандартните 14лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея ,при болезнена менструация  (дисменорея), при обилни и нерегулярни кръвотечения. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Естрадиолът (Estradiol) е основният женски полов хормон, който се произвежда главно от яйчниците и има отношение към подготовка на маточната лигавица за имплантация на ембриона. Фоликулостимулиращият (FSH ) и лутеинизиращият хормони (LH) се произвеждат от хипофизната жлеза. Първият има отношение към стимулиране съзряването на яйчниковите фоликули, а вторият има отношение към контрола на овулацията и образувнето на жълтото тяло.
Пролактинът (Prolactin) също се секретира от хипофизната жлеза и основните му функции са свързани с развитие на млечните жлези, секреция на мляко, а повишените му нива водят до потискане на секрецията на LH и FSH, ановулаторни цикли и безплодие.
Прогестеронът (Progesterone) е хормон, който се произвежда от жълтото тяло на яйчника и е отговорен за подготовката на маточната лигавица за последваща бременност. Неговите нива са от съществено значение за нормалното й протичане.
Тестостеронът (Testosterone) е андрогенен хормон, който има отношение към развитие на вторичните полови белези като окосмяване, мускулна маса, нисък глас при мъжете и др.
При изследване на половите хормони трябва да се спазват следните изисквания. Някои от тях се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и естрадиол се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл, а прогестерон - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. При изследване на пролактин стресът, емоционалното напрежение, дори страхът преди изследването, могат да доведат до умерено повишение на резултатите. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

В месечните кампании е включено и микробиологично изследване по избор на гърлен секрет, носен секрет и урокултура. Всяко от изследванията е на намалена единична цена от 7 лв. вместо стандартните 10 лв. В гърления и носния секрет се търсят причинители на инфекции на горните дихателни пътища. В случай, че се открият болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма за определяне на подходящия вид антибиотик, който ги повлиява. Резултатът от нея е готов на 48-я час от даване на пробата. Установяването само на нормална микробна флора в гърления и носния секрет е начин за избягване на ненужна употреба на антибиотици и ограничаване на бактериалната резистентност. Двата вида секрет се вземат със стерилен тампон от лекар-специалист или обучен лаборант. Гърленият секрет се взема сутрин на гладно, без тоалет на устната кухина и зъбите. 

Микробиологичното изследване на урина (урокултура) се извършва при съмнение за бактериална инфекция на пикочните пътища. Ако бъдат открити болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма, като резултатът от нея е готов на 48-я час. Много важно е пациентите да спазват изискванията за тоалет преди даване на урина, за да може апаратът да открие само истинските патогени, а не замърсителите. Подробните инструкции, които трябва да се изпълняват, са публикувани на сайта на лаборатория „ЛИНА“. 

Месечните кампания на лаборатория „ЛИНА” важат в самостоятелните й лаборатории в областите Варна, Бургас и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

 

 

* публикация

 

 

 

 

 


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предимно слънчево в петък
Дата: 29/03, 04:00

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 03:10

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко
Дата: 29/03, 03:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия