ЕС забранява лицевото разпознаване на публични места до 2025-а


Дата: 26/01, 11:52

fakti.bg

Използването на лицево разпознаване на публични места в държавите-членки на ЕС може да бъде забранено до 2025-а, съгласно скорошно предложение на Европейската комисия. Според нея преди иновативната технология да бъде внедрена в обществени зони, тя трябва да бъде по-добре регулирана, така че да се предотвратят нарушения на личното пространство.

Едно от предложенията на Комисията е държавите-членки да създадат орган, който да гарантира правилното прилагане на новите правила, които се очаква да бъдат оповестени следващия месец.

„Използването на технология за лицево разпознаване на публичните места ще бъде забранено за определен период - от три до пет години. През това време ще се разработи надеждна методология за оценка на въздействието на иновативната технология, както и възможни мерки за редуциране на риска от нея “, гласи документ на Euractiv.

Китай беше първата голяма държава, която прие лицевото разпознаване на публични места. Съвсем наскоро правителството на Пекин реши да инсталира технологията в аптеките, като изисква от хората, които купуват лекарства с рецепти, да сканират лицата си за проверка.

 

 

Няколко европейски държави вече изразиха намерението си също да интегрират лицево разпознаване на публичните пространства. Наскоро Германия проведе подобен тест в Берлин. Сканиращи системи за лицево разпознаване са били изпозлвани в жп гарите и летищата. Тестът, който се счита за успешен от местната власт, вече е завършен, така че се обмисля широко инсталиране на системи за разпознаване на лица.

Приемането на лицево разпознаване нараства бързо в технологичната индустрия, като понастоящем такива системи се използват от редица устройства, включително смартфони и компютри.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Частичен срив на "Виваком" тази вечер
Дата: 19/04, 01:00

Рома изхвърли Милан от ШЛ
Дата: 19/04, 00:40

19 април - Ден на велосипеда
Дата: 19/04, 00:20

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 00:10

Аталанта отстрани Ливърпул на четвъртфиналите в Лига Европа
Дата: 18/04, 23:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия