Шефът на СЗО обезпокоен от предаването на коронавирус от човек на човек извън Китай


Дата: 29/01, 22:15

Появата в три страни - Германия, Виетнам и Япония - случаи на предаване на новия коронавирус от човек на човек, буди тревога и ще бъде обсъдена от експертите, които ще се съберат да преценят дали да обявят глобална извънредна ситуация. Това заяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

Бях силно окуражен и впечатлен от голямата осведоменост на китайския президент за епидемията и личните му усилия в борбата с нея. За мен това е истинско лидерство, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева след завръщането си от Китай и среща с президента Си Цзинпин. Шефът на СЗО каза, че международният екип, който е договорено да бъде изпратен в Китай, ще се състои от служители на СЗО и страните трябва да постигнат двустранни договорки за изпращане на свои експерти.

Тедрос каза, чe иска реформа на съществуващата система за обявяване на извънредни ситуации, като се премине към тристепенна система. СЗО похвали Китай за усилията му за справяне с епидемията на новия коронавирус и изрази оптимизъм, че заразата може да бъде спряна. "В момента сме изправени пред решаващ момент в този процес.

Смятаме, че веригите на разпространение може да бъдат прекъснати", каза Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни здравни ситуации към СЗО, който придружаваше генералния директор на организацията при пътуването му в Китай тази седмица. "Те взимат извънредни мерки, изправени пред извънредно предизвикателство", каза Райън за Китай.

Утре базираната в Женева СЗО свиква своята Комисията за извънредните ситуации, за трети път за една седмица, за да прецени дали сегашният епидемичен взрив на новия коронавирус налага обявяване на глобална извънредна ситуация, отбелязва Ройтерс. Решението за обявяването й беше отхвърляно вече два пъти от 16-те експерти в комисията.

Райън заяви, че епидемията остава съсредоточена в град Ухан и в провинция Хубей, но "данните се актуализират и се променят с всеки час", отбелязва Асошиейтед прес. Той каза още, че много от заразените не са в тежко състояние и че делът на случаите с фатален изход е около два процента. Делът на смъртните случаи в резултата на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) - щам, сходен с новия коронавирус - беше към 10 процента, посочва АП.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хаджигенов: Варна, клето пристанище на патрЕотичния Титани:
Дата: 29/03, 09:28

Първокласници намериха изгубена чантичка с 250 лева и я върнаха
Дата: 29/03, 09:27

Благомир Коцев обяви за процедура за нов концесионер на спирките във Варна
Дата: 29/03, 09:26

В Добрич отново излязоха на протест с настояване за превенция срещу престъпността
Дата: 29/03, 09:19

В 7:56 часа серия от 4 земетресения в България
Дата: 29/03, 09:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия