Помниш ли, Варна? Преди 7 години почитта към Апостолът на свободата тук изглеждаше величествено!


Дата: 19/02, 13:47

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

снимки и видео: "Петел"

Честването на паметта на Васил Левски възкреси един спомен, който едва ли някога ще избледнее в съзнанието на варненци. Или може би не? Може би вече никой не помни онази изпълнена с гняв зима на 2013-а година, когато гражданите изпълваха всеки ден и всяка вечер улиците и площадите на Морската столица, когато всички бяха забравили страха си, когато всеки беше горд от бунта си срещу безхаберната и нагла власт... И когато цяла България казваше „Браво, Варна! Браво, варненци, гордеем се с вас!“

Понякога една снимка може да каже повече от хиляди думи. Точно такъв е и този незабравим кадър, заснет на днешната дата преди 7 години.

Тогава „Петел“ написа:

„На един от най-великите мигове в историята на града ни станаха свидетели хилядите варненци, които дойдоха в Морската градина в 10-ия ден на протеста.

Над 7000 души се включиха в шествието. Походът бе вдъхновен и посветен на 140-годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.“

И днес стоим зад написаното тогава. Да, това беше един от най-великите моменти в най-новата история на града ни.

По същото време, когато Варна изживяваше екстаза на мирния си протест, напрежението в София ескалира. Първоначално демонстрантите се събират пред Народното събрание и на Орлов мост. Привечер около паметника „Левски“ се състои честването на годишнината от смъртта на Васил Левски. На мястото присъства президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов не се появява. Достъпът до събитието е ограничен от полицейските части и жандармерията. Протестиращите са възпрепятствани да положат цветя пред паметника на Апостола и това довежда до гневни реакции от тяхна страна. Те обграждат района около монумента, скандират „мафия“, „оставка“, „еничари“. След 19 ч. демонстрантите обграждат парламента, след което блокират движението на Орлов мост. Вечерта се стига до ескалация на напрежението и до сблъсъци с полицията, в резултат на което има няколко ранени граждани.

А къде са днес варненците от онези дни? Нима толкова много се променихме за 7 години, че сега градът е сякаш безлюден, хората не могат да се обединят около нито една кауза? Или може би няма за какво вече да се протестира? Едва ли...

А може би варненци просто са изгубили вярата си. Може би са решили, че след като и целия този бунт в крайна сметка не им донесе някаква промяна, значи нищо вече няма смисъл... И всеки да се спасява сам за себе си.

Дано не е вярно. Дано Варна отново се събуди някой ден!

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 05:30

Ректората на Софийския университет се нуждае от спешен ремонт
Дата: 19/04, 05:00

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 04:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия