Какво е криптовалута всъщност?


Дата: 23/03, 09:24


Криптовалута е на практика цифрови пари с електронен начин на прехвърляне.

Принципите на криптографията (наука за криптиране на информация) се прилагат към криптовалутите, за да се въведе разпределена, децентрализирана и сигурна, цифрова платежна система. Без банки, без намеса на правителството, без централна парична политика. Напълно независим и в ръцете на потребителите.

Добавената стойност не се генерира от централните банки, а чисто от потребителите. Първата публично търгувана криптовалута от този вид е Биткойн, която е известна от 2009г.

Дали да инвестираме в криптовалути?

През 2010 г. цената на Биткойн беше 0,5 цента всеки. През май 2017 г. Биткойн струваше около $1800 евро, през ноември 2017 г. вече беше $9000, а в края на декември 2017 г. цената беше малко под $20 000 за Bitcoin!

В самото начало на криптовалутите никой всъщност не знаеше за какво са добри. Ако по това време бяхте инвестирали $100, днес щяхте да сте горд Bitcoin милионер. Със сигурност е лесно да се каже с ретроспекция, но ако мислите, че влакът е тръгнал и сте пропуснали още един шанс, наистина грешите.

Криптовалутите са не само алтернативни средства за разплащане като биткойн, но и носят технологичен напредък като напр. Ethereum с неговите интелигентни договори. Освен това те работят напълно независимо и прилично, никоя държава и нито една банка не могат да регулират тези валути - търсенето и предлагането определят курса. Това предлага потенциала да обърне цялата финансова система с главата надолу и да я революционизира. Преводи, плащания, заеми и др., В бъдеще няма да са необходими трети страни като банки.

Проучване на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж заяви, че през май 2019 г. има приблизително 20 милиона активни потребители на криптовалути. Това съответства на потребителска база от 0,25% от световното население. Тогава всички налични криптовалути имаха пазарна максимална стойност от около 100 милиарда долара. Ако сравните това със стойността на всички банкноти в обращение в евро (приблизително 1 трилион евро), това ще бъде дял от около 10%.

В средата на май 2019 г. пазарната капитализация вече беше над 170 милиарда долара. Измервана спрямо глобалния обем пари, това би било 0,12%.

През декември 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г., след най-високото ниво от над 700 милиарда долара, пазарната капитализация намаля до 350 милиарда долара.

След като 2017 г. беше годината на криптовалутите с доходност над 3 000%, пролетта на 2018 г. показва, че след редица печалби от големи инвеститори и търговци на хедж фондове, сочна корекция беше крайно необходима. Вдъхновени от перспективата за загубени данъчни приходи, регулаторните и финансовите власти вече бавно се пробуждат и допринасят със своята роля за коригирането му. Паническите продажби на инвеститорите, които влязоха твърде късно, останаха в загуби.

Въпреки намалението на пазарната оценка от над 750 милиарда на 200 милиарда, целият пазар на криптовалути се увеличава десетократно на година през Q1 2017 до Q2 2019. Остава да видим до каква степен и в какъв период крипто пазарът ще се възстанови през 2020 г., дали може да възобнови бързия растеж на 2017 г. и до каква степен техническите иновации ще допринесат за подновен растеж на пазара.

В началото на 2019 г., в дълбокия криптовалутен спад, пазарната капитализация беше 130 милиарда щатски долара. Едва в началото на април 2019 г. поръчка от 20 000 биткойни проби 200-дневната бариера пред биковия пазар и пазарната капитализация нарасна до 180 милиарда щатски долара. Q1 на 2020г, пазара на крипто се държи около $200 милиардната оценка. Пазарът на криптовалути бавно се разраства, изглежда и фокусът отново е върху техническия прогрес на крипто приложенията. Изместването на фокуса повече върху качествата на самата технология, от колкото до бързото забогатяване от нея, може да доведе и до плавното и стабилно ценово развитие.

 

*публикация

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.По-добри конферентни разговори от новия настолен Messenger
Дата: 03/04, 05:00

Облачно, но без валежи в петък
Дата: 03/04, 04:00

Световната банка е готова да отпусне до 160 млрд. долара за последиците от пандемията
Дата: 03/04, 03:30

YouTube подготвя конкурент на TikTok
Дата: 03/04, 03:15

Тръмп с втори отрицателен тест за коронавирус
Дата: 03/04, 02:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия