Как да се храним за предпазване от коронавирус?


Дата: 28/03, 22:16

За новия коронавирус е известно, че засяга по-тежко хората с отслабена имунна система или хронични заболявания. Затова е от ключово значение да избягваме стрес, алкохол, тютюнопушене и замърсен въздух, както и да подсилим имунната си система с подходящ хранителен режим, твърди специалистът по хранене и диететика Хазал Чатъртан Чобаноглу от болница Acıbadem Altunizade (Турция).

Здравословното хранене за по-силен имунитет срещу Covid-19 трябва да включва:

Витамин C: Действа като антиоксидант и е ефективен за възстановяване на клетъчни увреждания и подсилване устойчивостта на организма. Съдържа се в портокали, лимони, киви, магданоз, зелен пипер, броколи, репички, ананас, червени капии в рамките на сезона им.

Витамин E: Особено ефективен за възстановяване на мускулни тъкани. Силните мускули означават добър метаболизъм, което повишава устойчивостта на тялото. Източници на витамин Е са сушените ядки и плодове, авокадо, броколи и спанак.

Антиоксиданти: Те повишават способността на тялото да се бори с тъканни увреждания, хронични заболявания и външни фактори, като например вируси. Можем да си ги набавим с консумация на цветни храни, като боровинки, сезонни домати, моркови, артишок, червено цвекло и зелен чай.

Омега 3: Спомага значително за предотвратяване развитието на инфекции в организма. Най-добрите източници са риба, орехи, ленено семе и листни зеленчуци.

Пробиотици и пребиотици: Червата действат като наш втори мозък и са отговорни за устойчивостта на тялото и имунитета. За запазване на чревната флора е важно да поддържаме балансирано и здравословно хранене, като приемаме ежедневно пробиотични храни като кисело мляко, сирене и пребиотични източници като овес, пълнозърнести храни, боб и др.

Цинк: Това е един от основните минерали за поддържане на имунната система, с ключова роля за формирането и развитието на имунните клетки. Затова е важно да приемаме богати на цинк храни, като тиквени семена, пълнозърнести храни, овес и бадеми.

Витамин D: Ефективен за подкрепа на имунната система, предпазване от инфекции и повишаване устойчивостта на тялото. Тъй като трудно се набавя с храната, можете да се консултирате на своя лекар за изследване и евентуален прием на хранителни добавки при необходимост.

Естествени антибактериални храни: Спомагат за превенцията на Covid-19 и намаляване на въздействието му. Чесън, лук, мед, ехинацея, джинджифил и карамфил са пример за такива храни.

10 правила за силен имунитет срещу Covid-19

1. Следвайте здравословно и балансирано хранене.

2. Консумирайте до 5 порции плодове и зеленчуци всекидневно.

3. Предпочитайте храни, богати на витамини и минерали.

4. Използвайте антибактериални храни и подправки при готвене.

5. Пийте билков чай.

6. Приемайте вода в изобилие.

7. Останете физически активни.

8. Поддържайте здравословно тегло.

9. Не пушете.

10. Спете по 7-9 часа всеки ден.

 

За повече информация:

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ПСЖ е на 1/2-финал след страхотен обрат срещу Барселона
Дата: 17/04, 00:07

Британският парламент прие на първо четене тютюнопушенето да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г.
Дата: 16/04, 23:44

Без отпаднали тази вечер в „Денсинг старс“
Дата: 16/04, 23:26

Пиян полицай блъсна кола с дете във Велико Търново
Дата: 16/04, 23:13

Облаци и дъжд на много места в сряда
Дата: 16/04, 23:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия