Вълна от доброволци в България - как ще бъдат разпределени


Дата: 29/03, 23:38

БНТ

андемията предизвика и вълна от доброволци у нас. Желаещите да помогнат са много.

Въпросът е как тези доброволци да бъдат разпределени максимално добре, така че да стигнат до повече населени места и съответно до повече хора.

С тази цел днес в Министерски съвет се срещнаха вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов. На срещата бяха и социалният и здравният министри - Деница Сачева и Кирил Ананиев, директорът на "Пожарна безопасност", главен комисар Николай Николов, заедно с представители на БЧК и "Информационно обслужване". Взето е решение да се направи една обща платформа, щаб на доброволците. Като в него първо ще бъдат включени всички вече регистрирани доброволци в БЧК и Главна дирекциия "Пожарна безопасност".

Всички желаещи да помогнат ще бъдат разпределяни в три направления: медицински заведения, социални служби и РЗИ и такива, които ще помагат на службите на реда, и КПП в областните градове.

Националният щаб пък офицално даде зелена светлина на една платформа, направена от IT специалисти. Името и е DOBROVOLETS.BG.

https://www.dobrovolets.bg/

Тя вече е в действие.

Всеки, който е в добро здраве и иска да помогне по някакъв начин, може да се регистрира. Заявеното му желание ще стигне до щаба, и от там ще го извикат при нужда. Днес се срещнахме с един от хората, които стоят зад идеята за това приложение.

Радослав Ризов, IT специалист: Ние не произвеждаме медицински изделия и маски, но можем да предложим IT решение и това е нещото, което правим. Приложението сме го разработили абсолютно безплатно, предоставяме го на държавата безплатно да го ползват, като до момента имаме потвърждение, че то ще се ползва единствено и само за целите на кризисния щаб и за борбата с коронавируса. Но нашето разбиране, е че то може да продължи да функционира и след приключването на проблема.

Друга платформа свързва доброволци и нуждаещи се в цялата страна. Чрез нея хората, които не могат сами да си напазаруват, правят заявки не само за хранителни продукти, но и за лекарства и книги.

Николай Танчев е екскурзовод по професия и доброволец по призвание. Пазарува всички необходими продукти за нормалното ежедневие.

Николай Танчев - доброволец: Хляб взехме, прясно мляко, кисело мляко взехме.

Те обаче няма да отидат в неговата кухня, а в дома на самотноживееща жена. Николай оставя продуктите пред вратата на жената, където го очакват предварително оставени пари за покупките. Внимателно ги дезинфекцира преди да ги прибере.

Николай е част от доброволческата мрежа на платформата pomogni.net, която свързва нуждаещи се и доброволци. Обикновено хората, които се обръщат с молба за помощ са най-често възрастни, самотноживеещи или самоизолирали се.

Ивайло Мирчев - собственик на IT компания: Пишат от какво имат нужда. Например мляко, яйца и т.н. От другата страна са доброволците, които получават на телефона си желанията.

Нуждаещите се могат да направят поръчка и по телефона, ако не използват интернет.

Марияна Иванова - доброволец: Вчера например се обади мъж, който регистрира майка си, живееща в Пловдив, а той в населено място в близост, но поради наложените ограничения, не може да достигне до нея.

Ивайло Мирчев - собственик на IT компания: Човек искаше историческа книга да му купим, възрастен.

Услугата е напълно безплатна. Само за седмица са се регистрирали около 100 нуждаещи се и над 800 доброволци.

Ивайло Мирчев - собственик на IT компания: Но за да работи тя ефективно, е нужно да имаме повече от 5000 доброволеца. Така че призивът ни е хора от всички градове да се включат.

Сдружението на общините, кметства и много доброволчески групи вече имат интерес към приложението и го ползват активно.

Тази седмица 165 възрастни в София са получили по домовете си храна и лекарства. Това написа във ФБ профила си столичния кмет Йорданка Фандъкова, която днес се включи в разнасянето на доставките, заедно с екипи на общината и доброволци от Българския червен кръст.
И тъй като работата се увеличава и адресите, до които трябва да се достави храна стават все повече, от следващата седмица в акцията ще се включат и 28 граждани, които са изявили такова желание.

Благодарение на тези акции възрастните хора могат да са спокойни, че докато спазват призива да си останат вкъщи, няма да им липсва нищо необходимо.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Частичен срив на "Виваком" тази вечер
Дата: 19/04, 01:00

Рома изхвърли Милан от ШЛ
Дата: 19/04, 00:40

19 април - Ден на велосипеда
Дата: 19/04, 00:20

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 00:10

Аталанта отстрани Ливърпул на четвъртфиналите в Лига Европа
Дата: 18/04, 23:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия