Министър Сачева: Има сектори с нарастващо търсене на работа и тя е на смени


Дата: 02/04, 10:00

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

60/40 функционира от два дни и е трудно да кажем до каква степен действа. Общият брой на хората в засегнатите бизнеси е около 300 000. Поне тези бизнеси да се възползват е добре. За част от тях възстановяването ще е трудно като в туризма дори след края на извънредното положение. Тази мярка се възприема и в други европейски държави, обясни социалният министър Деница Сачева на брифинг на Министерски съвет за кризата в страната.

Разнообразни са стратегиите на работодателите. Някои могат да използват фонда за гарантиране на вземания. Има инвестирали в персонал, които са по-предпазливи и изчакват да ползват различните инструменти. Икономически мерки се мислят всеки ден. На нас ни е необходимо време за анализи и решенията да бъдат справедливи. 

Имаме преждевремено прекратен зимен сезон. Има сектори с нарастващо търсене на работа - онлайн търговия, складови площи, доставки, търговия, където ще се изисква работа на смени. 

На работодателите е позволено да дадат половината платен отпуск принудително, когато има спад в дейността, иначе  по чл 173 е при спиране на предприятието. Едно е да имаш намален ръст на икономическата дейност и друго е да прекратиш дейността за определен период от време заради невъзможност за продукция, поясни министърът. 

Ще отворим мярката за безлихвения заем за самонаетите и за тези под определен общ годишен доход, ще намерим механизми за подпомагане, но още се правят изчисления на база декларирани доходи за 2019-та. В такива моменти става ясно, че трябва да сме честни към държавата, поясни министърът. 

 


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Европейската прокуратура извършва обиски в български курорт заради съмнения за измами
Дата: 28/03, 16:33

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 16:30

Арестуваха 5-ма журналисти в Русия
Дата: 28/03, 16:28

Боби Лазаров от БТВ зададе най-важния въпрос за еврото: Има ли закон?
Дата: 28/03, 16:281 Коментар

2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Дата: 28/03, 16:162 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия