Чужди фирми у нас искат замразяване на плащането на данъци и осигуровки до септември


Дата: 03/04, 16:29

12 мерки за подпомагане на бизнеса по време на пандемията причинена от коронавирус, предлагат от 11-те най-големи двустранни търговски камари от у нас, съобщава БНТ.

Ето ги и исканията:

Създаване на Консултативен съвет с участието на Правителството и двустранните търговски и индустриални камари.
Механизми, отнасящи се до всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на месец септември. Предоставяне на възможност за безлихвено разсрочено плащане на дължимите суми с период за изплащане до 6 месеца.
Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, които не са директно свързани с производството и фирмените услуги), до края на месец септември, без да се начисляват допълнителни лихви за посочения период.
Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.
Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.
Улесняване, когато и където е възможно, на изпращането и получаването на документи в / от различните държавни и административни институции по електронен път, с цел намаляване на придвижването и струпването на хора; обобщено: мерки за облекчаване на бюрокрацията чрез издаване и подаване на документи по електронен път;
За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на годишния технически преглед на всички превозни средства, както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.
Средства от европейските фондове, предвидени за развитие на бизнеса в рамките на програми ОПИК, ОПРЧР, ПРСР, вкл. чрез подхода ВОМР, съответно средства по вече планирани и обявени схеми и покани за проектни предложения, да не се пренасочват за други цели, като се удължат сроковете за представяне на проектите за вече излезлите мерки.
Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.
Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната система в страната и другите държавни структури, пряко включени в борбата с вируса и съблюдаването на мерките, гласувани от правителството. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването, за да се увеличат средствата, нужни за продължаващата битка със заболяването.
Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.
В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи. Да се определят политиката и механизма на издаване на ваучери в сектор „Туризъм“.
Писмото с предложенията е изпратено до Министерския съвет. Под него са се подписали следните камари:

Advantage Austria
Американската търговска камара в България
Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб
Британо-българската бизнес асоциация
Българо-румънската търговско-промишлена палата
Българо-черногорската търговско-промишлена палата
Италианската търговска камара в България
Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България
Унгарско-българската стопанска камара
Френско-българската търговска и индустриална камара
Шведската търговска камара в България



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 25 април рожден ден има Ал Пачино
Дата: 25/04, 06:00

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 05:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 05:20

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 25/04, 05:10

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 05:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия