Христо Иванов: Не съм лобирал за конкретна фирма или софтуер


Дата: 08/04, 20:43

През 2014 година аз, като правосъден министър, поисках от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде заменен проблемния софтуер за разпределение на дела, но по никакъв начин не съм лобирал за конкретна фирма или конкретен софтуер, това си е правомощия на ВСС". Това заяви в интервю за fakti.bg съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В петък прокуратурата започна разследване за опит за пробив в системата за случайно разпределение на делата по сигнал от членове на ВСС. То е образувано въз основа на одитен доклад за констатирани "множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни" при разпределението на съдебни дела. Главният прокурор Иван Гешев и правосъдният министър Данаил Кирилов споменават името на Иванов като отговорен за внедряването на системата, пише dnevnik.bg.

"Има съществена разлика между това да има определени потенциални недостатъци и това те да са били използвани в определен мащаб за реално повлияване върху процесите на разглеждане на дела", коментира Иванов. "Аз нямам никаква представа от този софтуер. Единственото нещо, което знаем, е че той трябваше да бъде временно решение", подчерта той и съобщи, че дори не е присъствал на заседанието на ВСС, на което е бил одобрен софтуерът.

"Моят ангажимент като министър беше да осигурим целево финансиране за цялостна електронна система на съдебната власт, това беше задължение на ВСС и трябваше да бъде направено до 2017 година" , каза още той и добави: "Имаше осигурено целево финансиране, но нито предишният, нито сегашният състав на ВСС свърши тази работа".

"Те са се уплашили, че 3 години не са си свършили работата с електронното разпределение на делата и се опитват да атакуват мен и други хора, но всъщност прикриват собствената си колективна безотговорност за това състояние на нещата", коментира бившият правосъден министър. Според него далечният прицел на действията на прокуратурата в момента е "да се делегимитират действията на върха на съдебната система в лицето на Върховния касационен съд" .

Той напомни на главния прокурор, че в констутицията има текст, според който магистратите, които накърняват престижа на съдебната власт, подлежат на дисциплинарно наказание и поиска "ВСС да се заеме с този въпрос".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Монтана вдига помощта за младите семейства с по 100 лева
Дата: 25/04, 20:19

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 20:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 20:10

Заплатите в туризма този сезон скачат с 20 на сто
Дата: 25/04, 19:57

Мафиот притесни атрактивна дама в "Стани богат"
Дата: 25/04, 19:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия