Ресторантьори искат падане на такси и наеми заради извънредното положение


Дата: 08/04, 20:51

Падане на дължимите такси и наеми заради извънредното положение поискаха в отворено писмо до кметовете на общини и председателите на общински съвети от Сдружението на заведенията в България.

Според представителите на ресторантьорите, това са необходими спешни мерки за защита на сектора, пише news.bg.

Сред исканите облекчения са отпадане на дължимите такси за тротоарно право за периода от началото на извънредното положение до края на 2020 г.; цялостно преразглеждане на таксите за тротоарно право и определянето им наразходопокривен принцип, както изисква българското законодателство; отпадане на дължимите такси смет за периода на извънредното положение; опрощаване на дължимите общински наеми за периода на извънредното положение; незабавно преустановяване на ежедневния административен натиск от проверяващи органи, които с оглед на ситуацията и намаления състав в малкото останали работещи обекти допълнително утежняват обстановката и създават напрежение у хората.

Припомяме, че през март, хотелиери и ресторантьори поискаха конкретни мерки за помощ от властта след извънредното положение заради пандемията от коронавирус, като спешна мярка срещу икономическите последици за туристическия сектор, в който работят 500 000 души. Това се казваше в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до премиера Бойко Борисов.

Властта обеща да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят. Работодателите обаче трябва да гарантират останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски, без да извършват стопанска дейност вследствие на форсмажорни обстоятелства.

Прогнозите на БХРА сочат фалит на около 50% от търговските обекти в бранша ни. Дори след края на кризата, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет и дори на загуба, защото последствията от нея ще бъдат овладени най-рано след година.

Двайсетина готвачи, ресторантьори, бармани и сервитьори се събраха вчера на импровизиран протест пред Министерския съвет.

Протестната проява бе организирана в социалните мрежи.

Повечето от демонстрантите са пуснати в неплатен отпуск или са съкратени.

Протестираме, защото държавата ни уволни от работа, заяви един от тях. "В момента сме вкъщи без никакви доходи, а реално това, което те казват, е само виртуално. Банките не отпускат кредити, пред бюрата трябва да се редиш със седмици, а пък социалните се барикадирали и казват да се обадим другия месец", негодуваха те.

В деня, след като падне извънредното положение, ресторантите ще бъдат пълни. Прогнозата направи предприемачът Красимир Дачев: Въобще не се притеснявайте, не е станала някаква драма.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Борисов: Мераклии за премиер винаги ще се намерят
Дата: 29/03, 10:08

Бой в парламента
Дата: 29/03, 10:02

Трагедия на Северния плаж във Варна
Дата: 29/03, 09:49

Кабинетът на кмета на Девин се разтресъл от земетресението
Дата: 29/03, 09:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия