Папа Франциск приветства резолюцията на ООН за коронавируса


Дата: 05/07, 16:23

снимка; Уикипедия

Папа Франциск приветства резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня по време на пандемията от коронавируса. Изявление по този повод духовният глава направи по време на неделната си проповед на площад „Свети Петър”, съобщи РИА Новости, цитирани от БНТ.

Според папа Франциск, е изключително важно да се настоява за незабавно и глобално прекратяване на огъня, което ще позволи да се постигне мир и сигурност за осигуряване на хуманитарна помощ.

„Надявам се, че решението ще се спазва стриктно за доброто на всички страдащи”, заяви понтификът и изрази надежда, че резолюцията на Съвета за сигурност ще стане „първата смела стъпка в името на бъдещия мир”.

На 1 юли Съветът на сигурност на ООН гласува резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня по време на пандемията и предприетите други мерки за борба с коронавируса.

Основната ѝ цел е подкрепа на публикувания през март призив на Генералния секретар към всеобщо и незабавно прекратяване на огъня във всички конфликтни райони, намиращи се под наблюдението на Съвета за сигурност. Проектът, предложен от Франция и Тунис, получи 15 гласа „за“ и бе приет единодушно като „резолюция 2522“.

Проектът на резолюция беше представен още през април. Според дипломатически източници, основните разногласия са възникнали между делегациите на САЩ и Китай. В резултат на постигнатия компромис, от резолюцията е премахнат текстът за ролята на Световната здравна организация по отношение на борбата с коронавируса и не се споменава държавата, от където тръгна заразата.

В приетия документ се отбелязва, че „хуманитарната пауза не се отнася до военните операции срещу Ислямска държава, Ал Кайда и други личности, групировки и организации, които се асоциират с признати от Съвета за сигурност на ООН за терористични групи“.

Мироопазващите мисии на ООН ще получат мандат да съдействат на държавите при мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Става въпрос основно за осигуряване на хуманитарен достъп, включително преместване на хора и бежански лагери, както и за евакуации по медицински съображения.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Времето полудя напълно: Падат абсолютни температурни рекорди в цяла България
Дата: 29/03, 15:23

Официално: Прокуратурата в Москва атакува Алла Пугачова
Дата: 29/03, 15:191 Коментар

Мъж загина при трудова злополука в Симитли
Дата: 29/03, 15:18

Напълни се плажът във Варна
Дата: 29/03, 15:021 Коментар

Антъни Блинкен поздрави България за годишнината от членството в НАТО
Дата: 29/03, 15:011 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия