Лаборатория „ЛИНА” въведе тест, измерващ количеството полезни антитела след прекарана COVID-19 вирусна инфекция


Дата: 28/11, 15:15

Изследването е подходящо за донори на рековалесцентна плазма
 
Медицинска лаборатория „ЛИНА” продължава да разширява обхвата си от изследвания, които подпомагат различни етапи от диагностиката и проследяването на COVID-19 вирусната инфекция. Усилията са насочени не само към своевременно внедряване на нови диагностични тестове, но и на модерна апаратура, която прави качеството и бързината на получения резултат незаменим помощник в кризисната ситуация в момента. Лабораторията вече разполага с нов апарат - LIAISON XL, на който могат да се изследват нивата на неутрализиращите антитела SARS-CoV-2 S1/S2 IgG. Това са антителата, които реално се борят и унищожават вируса и пречат на по-нататъшното му разпространение в организма. Този вид антитела са от решаващо значение за справянето с тази инфекция. В хода на това заболяване, се образуват различни видове антитела, но само малка част от тях са способни да блокират вируса и да прекъснат неговото възпроизвеждане в прицелните клетки. Определянето на тези антитела е важно, за да се прецени дали организмът изработва правилните антитела и дали техните нива са достатъчни, за да предотвратят инвазията на патогена. Този тест е полезен и за скрининг на преболедували от COVID-19 вирусна инфекция и определяне на подходящите от тях, желаещи да дарят плазма, която да бъде използвана при лечението на тежко протичащи случаи на тази инфекция.
 
Тестът SARS-CoV-2 IgG Quantitative (количествен) е с висока чувствителност и специфичност. Той идентифицира специфични анти-S1 и анти-S2 антитела, които имунната система на инфектираните пациенти изработва срещу „шипа” на вируса – гликопротеинът S. Той играе съществена роля във вирусната инфекция, като разпознава рецепторите на приемните клетки и осъществява навлизането на вируса през клетъчната мембрана.
Шиповият гликопротеин S обхваща две функционални подгрупи, отговорни за свързването към рецептора на приемната клетка (подгрупа S1) и сливането на вирусната и клетъчната мембрани (подгрупа S2). Затова неутрализиращите антитела са важен компонент от имунния отговор при хората и могат да осигурят защитен имунитет, но все още не е напълно известно, дали този имунен отговор е дълготраен и колко.
 
Проби за теста SARS-CoV-2 IgG Quantitative (количествен) се вземат в самостоятелните филиали на медицинска лаборатория „ЛИНА” в град Варна. За изследването е необходима венозна кръв. Резултатът от проби, дадени до 14 ч., излиза до края на работния ден. Цената на теста е 19 лв. и 2 лв. такса манипулация.
 
На кой ден след появата на симптоми се позитивират IgG?
 
IgG са така наречените късни антитела. Според различни проучвания, IgG най-често се позитивират в пробата около и след 14-тия ден от появата на симптоми при пациенти с COVID-19. Много проучвания посочват, че тяхната максимална концентрация се наблюдава между 28-41-я ден от началото на симптомите. Това е и подходящото време за прекаралите и възстановили се от заболяването, желаещи да дарят плазма за други нуждаещи се пациенти, да направят изследване за определяне на концентрацията на неутрализиращите антитела. Установено е, че концентрации над 80 AU/mL, получени с този тест, идентифицират с достатъчна надеждност подходящите за донори на рековалесцентна плазма пациенти. Важно уточнение е, че наличието на IgG не е индикация дали пациентът е инфектиран или, дали може да бъде повторно инфектиран от вируса в бъдеще.
 
Какво означават резултатите?
Тестовите резултати се интерпретират съобразно стойността им като положителни, несигурни или отрицателни. Те зависят от това дали пациентът се е срещал с вируса, както и от времето за изработване на имунния отговор.
 
Отрицателните серологични резултати не изключват SARS-CoV-2 инфекция и не трябва да се използват като единствена основа за диагностика на пациента. Негативният резултат от този тест не отменя необходимостта при наличие на симптоми да бъдат предприети други диагностични тестове ( PCR) за установяване на наличието или не на вирусния причинител в организма. Диагнозата на инфекция със SARS-CoV-2 не бива да бъде поставяна въз основа на единичен тестов резултат, а трябва да се разглежда във връзка с клиничните находки, анамнезата на пациента и винаги заедно с медицинска преценка.
 
 
* публикация
 
 
 
 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гордана Силяновска води пред Стево Пендаровски с около 140 хиляди гласа след обработване на почти 80 процента протоколите на изборите в Северна Македония
Дата: 25/04, 01:27

Над 100 антики иззеха при спецакция в Плевен
Дата: 25/04, 01:13

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 01:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 01:00

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия