Проф. Георги Момеков: Ваксините не дават 100% успеваемост, внимавайте с аспирина


Дата: 30/11, 17:34

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Кадър БТВ

Проф. Георги Момеков - председател на българското научно дружество по фармация гостува в предаването "Лице в лице" по БТВ, за да коментира евентуалните ползи от влиянието на нашумелите лекарства и ваксини в борбата с Ковид:

"Лекарството Ивермектин е антипаразитно средство и е спасило много хора на тропиците от слепота. Там където се използва, то е за розацея, а като таблетки лекува паразити. Може да се използва при тежка форма на краста. То лекува онкоцеркоза, която се причинява от патогенни цервеи. Фирма го е подарявала на нуждаещите се. 

Хлорохин се ползва в някои държави по света, но на него не му е присъщ противовирусният ефект. СЗО установи, че не показва полза.

На този етап няма официално разрешен продукт за хуманна употреба. Някои лекарства репликират SARS при маймуна, но не и при човека. От него има имуномодулираща функция. Имало е над 50 проучвания, но не е възприето сериозно нито едно. 
Ако българинът не е участващ в дадено проучване, по-добре да не използва лекарството. 

При ваксините от съхранението на минус 80 градуса няма нищо рисково. Повечето са белтъчни антигени, прилагащи се с нещо, което кара имунитета да се интересува от тях. При новите ваксини се използва информационната РНК, която кодира този протеин и той ще се продуцира в нашето тяло. Това са първите ваксини на пазара с този принцип. 

Тези ваксини не дават 100% гаранция за успех. В момента се провеждат проучвания. Има междинни данни - за 90 и над 90% ефект. Все пак ваксината при някаква пропорция от хора не може да има полза. Ще я видим като дойде в реалния свят. След 1-2 години ще стане ясно. Това не е експеримент, това са разрешени ваксини след 3-та фаза. 

При някои антибиотици има противовъзпалителни свойства, но при ковид те потискат бактериална инфекция. 

Аспиринът в ниски дози пречи на образуването на тромби, но не пази от вируса, а и може да предизвика кръвоизливи при наличието на язва или други подобни заболявания.

Българите сме особени, търсим нещо за профилактичен ефект, а после да се събираме на частни партита. Може да се приемат витамин Д и цинк, но това не е достатъчно. Винаги може някой да умре, дори да е смятаме, че нищо не може да му се случи, нека се държим разумно. Не е важно колко легла ще има, ако няма лекари ",  отлбеляза професорът.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Международна награда за евродепутата Илхан Кючук
Дата: 16/04, 21:49

Мария Бакалова направи голяма изненада на любимия си в ефира
Дата: 16/04, 21:37

БНБ понижи очакванията си ръст на БВП през тази година
Дата: 16/04, 21:33

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарха
Дата: 16/04, 21:22

Камион изсипа мъртви кокошки край Хасково
Дата: 16/04, 21:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия