Здравното министерство ще разпореди проверки за носене на маски в заведения по Черноморието


Дата: 05/08, 13:43

Снимка: Pexels

Здравното министерство ще разпореди проверки за носене на маски в заведения по Черноморието. Това стана ясно на брифинг по темата за разпространението на COVID-19 и мерките срещу инфекцията.

"Към момента сме 44 на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от зелената, трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Трябва да действаме превантивно, трябва да бъдат взети навреме - самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция", заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов, съобщава БНТ.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

Проверките ще обхванат заведенията, които са на закрито по черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Санкцията е 300 лева за неносене на маска и неспазване на мерките.

"Целта е да се спре развитието на пандемията в страната. Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване. Има леко тръгване нагоре, хората започнаха за ускоряват имунизацията си", коментира д-р Александър Златанов.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, в столицата има достатъчно легла, поясни д-р Александър Златанов. Той уточни, че регионалните болници също са подготвени да покрият нуждите от COVID, както и другите нужди на пациентите. Д-р Александър Златанов добави, че новият Делта-вариант може да се изисква по-дълъг период на лечение.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече
Дата: 29/03, 00:15

Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия