В американски град мобилните телефони са забранени със закон


Дата: 18/10, 06:00

снимка: pexels.com

В последните няколко години обаче все повече туристи посещават Грийн Банк именно, за избягат от дигиталната епоха

Грийн Банк е малко американско градче в Западна Вирджиния, където хората могат да избягат от дигиталната ера. В близост до него се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да извършва косчическите си наблюдения.

Това е една от причините, поради които мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон. В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Някои от жителите на града вярват, че безжичният интернет и другите радиосигнали са в състояние да ги разболеят, пише Euronews и profit.bg.

"Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, преживяваш нещо като пречистване, което ти дава време да прояснищ съзнанието си", разказва 59-годишната Ивон Уолъч. Тя е собственик на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години.

 

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката разузнавателна централа, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. В нейния периметър от 33 600 квадратни километра са наложени ограничения на радиовълните, които в днешно време включват сигналите на мобилните телефони и тези на WiFi рутерите.

Туристическият отдел на щата Западна Вирджиния рекламира района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация".

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата.

В Съединените щати 85% от възрастните притежават смартфон, а почти една трета твърдят, че са "почти постоянно" онлайн.

Не всички в Грийн Банк обаче са доволни от "дигиталното затъмнение", в което живеят. 69-годишният Патрик Коулман, който е роден в градчето, смята, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Борисов: Честито на новата коалиция, ние се отървахме
Дата: 25/04, 11:24

Първи български град забрани тротинетките за деца под 14 години
Дата: 25/04, 11:23

Изненада с времето навръх Великден и Гергьовден обяви топ климатолог
Дата: 25/04, 11:20

Предупредиха всички със зимни гуми в България за голяма опасност
Дата: 25/04, 11:07

БОП-аджиите онемяха от гледката в дома на зловещ гений от Русе
Дата: 25/04, 11:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия