5 съществени ползи от пречиствателите за въздух


Дата: 01/02, 04:50

Днес повече от всякога правителства и световни организации правят всичко възможно да се намали замърсяването на въздуха, което причинява редица заболявания. На първо място това са белодробните, за които всички лекари са на мнение, че са резултат от завишената концентрация на фини прахови частици.

Според различни изследвания обаче в затворени помещения въздухът също може да бъде много токсичен. Поради липсата на циркулация, от остатъците на полени, различните изпарения от козметични продукти и битова химия, спорите, животинските косми и др., в него се получава постоянно натрупване на замърсители.

Освен да проветряваме по-често, да намалим употребата на химически препарати, да осигурим повече зелени растения в дома си и др., ефективен начин за осигуряване на чист въздух са съвременните пречистватели на въздух. Със своите иновативни филтърни системи те не само пречистват, но и стерилизират, и овлажняват въздуха в домове, офиси, учебни заведения и др.

Инвестирайки във въздухопречиствател, вие можете да разчитате най-малко на 5 съществени ползи:

Премахване на алергените

Тъй като повечето пречистватели са с вграден въздушен НЕРА филтър, той може да отстрани над 99% всички частици, които са над 0.3 микрона. Това са типичните за всеки дом алергени като прахови акари, мъртви клетки, козина от домашни любимци, спори, полени и др.

Някои пречистватели имат ЕРА филтри и филтри с активен въглен, които също помагат. В случай на лека алергия е достатъчно пречиствателят да работи от 10 до 30 мин.

Отстраняване на причинителите на астма

НЕРА филтрите на въздухопречиствателите елиминират не само почти 100% от алергените, но и всички причинители на астма и респираторни проблеми като хрема, ринит и др. Те могат да бъдат от различен клас, в зависимост от възможностите си за филтриране на фините частици. На българския пазар най-високият клас е Н13.

Астматични пристъпи могат да бъдат предизвикани от много рискови фактори в домашната среда като мъртви клетки; миризма от почистващи препарати, цигари, боя; пушек от скара или печка; спори от мухъл и др.

Пречиствателят успешно отстранява потенциалните причинители на астматични пристъпи, особено ако освен НЕРА филтър, той е оборудван и с филтър с активен въглен, улавящ неприятните и вредните миризми. Те остават в него и така въздухът е чист и свеж.

Намаляване нивата на стрес

В последните години множество данни показват, че замърсеният въздух влияе много на психичното ни здраве, като повишава стреса, тревожността и депресията, а намалява концентрацията. Това се отнася не само за въздуха, който дишаме на открито, но и за този в закрити помещения. С повишаване на стреса намаляват защитните сили на организма и тялото ни става по-уязвимо на болести.

Когато пречиствателят осигури въздух без токсини, той всъщност понижава отделянето на кортизол – хормонът на стреса.

Различни проучвания показват, че уредите за пречистване на въздуха с НЕРА филтър намаляват с 23% влизащия отвън замърсен въздух, а с това и риска да застраши здравето ни.

Минимизират риска от зараза

Въздухът, който дишаме в дома си, съдържа замърсители от всякакво естество, включително и над 1800 вида бактерии. Много от тях са способни да причинят болестни състояния, разпространявайки се дори само с кихане. Пречиствателят убива всички микроби и предотвратява риска от заболяване най-вече с помощта на НЕРА филтъра. Може да откриете и модели със самостоятелна UV лампа или комбинирана с фотокаталитични филтри за унищожаване на най-често срещаните бактерии и вируси.

Възможност за отделяне на отрицателни йони

Отрицателните йони, отделящи се от йонизаторите на някои пречистватели, предлагат допълнителна възможност за пречистване на въздуха от миризми и летливи съединения, полени, вируси, бактерии и други вредни за здравето частици. Те носят и други ползи, като могат да потушат главоболието, да повишат концентрацията и да съдействат за спокоен сън.

Изброените пет ползи не изчерпват в никакъв случай предимствата от използването на пречиствател. Могат да се посочат и още такива като: отблъскване на комарите, предпазване на стените от мухъл, защита на кожата от токсини, подобряване на настроението и др.

Тъй като пречиства оптимално въздушното пространство, пречиствателят е много полезен, но при избора му трябва да имате предвид големината на помещението и степента му на замърсяване. Добър вариант е уред с многостепенна система за почистване на въздуха от прах, алергени, бактерии и канцерогени.

За дом, в който живеят хора, страдащи от астма, алергия или предразположени към други заболявания на дихателната система, а също и малки деца, препоръчително е пречиствателят да се постави в помещението, където те прекарват повече време, а дори и във всяка стая.

Утвърдените марки предлагат модели пречистватели с иновативни функции, като автоматично избиране вида на пречистване, управление с приложение на смартфона, екран със сензорно управление и др. На пазара можете да откриете различни уреди според вида филтрация като механични, йонни, фотокаталитични и комбинирани. За предпочитане са комбинираните, които едновременно почистват, дезинфекцират и йонизират въздуха.

Притежанието на качествен пречиствател на въздуха гарантира по-здравословна среда и е една добра инвестиция за уред, гарантиращ чист и свеж въздух за дишане.

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ударно скачат заплатите на софийските общинари
Дата: 28/03, 21:41

Доц. Светла Бонева: България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Дата: 28/03, 21:26

Симона от “Хелс Китчън” запозна Митко със семейството си, но скри, че са гаджета
Дата: 28/03, 21:18

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева
Дата: 28/03, 21:181 Коментар

Тежка катастрофа между кола и мотор в София
Дата: 28/03, 21:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия