Ники Василковски: Прахът от пустините в Африка се завръща над България


Дата: 29/03, 09:41

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова Тв

Синоптик предупреди, че африканският прах ще покрие страната и в началото на другата седмица.

Вчера България заприлича на държава от Близкия изток, след като гъст пустинен прах покри много районни в страната, а София и видимостта към Витоша и към останалите планини и около града буквално потънаха в прашна мъгла.

По какъв начин африканския прах достига България и каква ще е обстановката през следващите дни? Ще се появи ли вятър, който да издуха този прашен облак и защо всичко това е проблем за хората с хронични белодробни заболявания?

Отговорът на тези въпроси даде Ники Василковски по Нова Тв:

Сахарският прах, който наблюдавахме над атмосферата почти на цялата страна, всъщност е прах от пустините на Северна Африка и благодарение на мощните течения идва към Балканите. Но не само към Балканите, той се пръска буквално по целия свят, тъй като, забележете, около 200 милиона тона всяка година от този прах се пръскат в почти всички посоки и част от него идва и към Европа.

Това е нещо обичайно, което се случва, когато имаме това затопляне, което усещаме в момента, и благодарение на този пренос на средиземноморски въздух този пустинен прах идва тук на Балканския полуостров.

Нищо необичайно, а действително не и толкова опасно, колкото някои хора смятат, тъй като това може да е опасно за здравето реално, ако сме изложени на висока концентрация на този прах продължителен период от време.

България обаче не е от тези страни, които имат така доста дни в годината с подобен феномен, така че ние не можем да сме чак толкова притеснени. Въпреки всичко, ако някой както аз например съм асматик, ако някой чувства затруднения в дишането, предимно на респираторни проблеми може да създаде този прах, ако някой действително усети нещо в своето дишане, не е никакъв проблем да сложи една най-елементарна маска, такава каквато слагахме по време на пандемията, и съответно да се предпази за тези час, два, един или два дни, колкото обикновено продължава някакъв такъв подобен феномен тук в района на Балканския полуостров.

Прогнозите са, че този прах над България ще се завърне с предстоящото затполяне, което ще достигне кулминацията си в понеделник, когато температурата ще удари 30 градуса.

Отново ще има доста повишена концентрация на фин прах от пустините на Северна Африка и в Западната половина на България видимостта ще бъде понижена до минмум, но и това ще мине.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешния ден в историята: Тестват първия „безрелсов тролей“
Дата: 29/04, 00:02

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 29/04, 00:00

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 29/04, 00:00

От понеделник започва Страстната седмица
Дата: 28/04, 23:32

Байдън нарече Тръмп "6-годишно дете"
Дата: 28/04, 23:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия