Андрей Георгиев: Проблемът е, че всички въпроси на съдебната реформа се поставят в политически контекст


Дата: 16/04, 08:18

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Асоциацията на прокурорите никога не е подкрепяла определен главен прокурор, а принципи и каузи. Не приемаме опитите за вмешателство. Ние защитаваме независимостта на прокуратурата, независимо кой е главния прокурор в един или друг момент. 

Това коментира пред Нова тв Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите.

Ние заставаме не на страната на прокуратурата, а на страната на върховенството на закона и на хората. Това е от което всички имаме нужда. Реформата в съдебната система трябва да я усъвършенства, трябва да се постигнат определени резултати. Няма как те да бъдат постигнати с промени в Конституцията. Това е основната ни критика. Трябваше да се засили независимостта на прокуратурата, а това не се направи. Подходът беше грешен и ще има негативни последици за хората, защото зависима прокуратура няма как да изпълнява функциите си по борбата с престъпността и корупцията по високите етажи на властта, коментира той.

Проблемите очевидно са такива, че не се прави разумен дебат. Проблем е, че от 6-7 години се развиват едни и същи тези за независимост на прокуратурата и главния прокурор, но въпроса е как тази независимост върви системно. Прокуратурата в България е организирана тъй или иначе като йерархична организация, което си има своя смисъл, но проблема е как да организираме нещата така, че главния прокурор да има възможност да следи правилното методическо провеждане на разследването, но да не може да налага персонални решения в съдебната система, коментира Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България.

Стъпка в правилната посока дали има е трудно да се каже, защото стъпката трябва да е цял комплекс от мерки и ако едно нещо се пипне, нищо не става, коментира той.

Това, че се увеличи времето за обществено обсъждане означава това, което виждаме от години - че всички въпроси за реформа в правосъдието се поставят в един политически контекст, подчиняват са на едни итъркани и вече отречени философски постулати, за които едни хора се борят още от конституционните промени от 2014-2015 година. Оттогава се въртим в един и същи кръг, нищо не се е променило. Както е тръгнало почти всички органи в управлението на съдебната система почти изкараха един мандат. ВСС вече върти втора допълнителна година, инспектората си изкара мандат, коментира той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 01:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 01:40

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:35

На 30 април рожден ден има Васил Василев-Зуека
Дата: 30/04, 01:16

На днешния ден в историята - Ражда се бащата на информационната теория
Дата: 30/04, 00:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия