Хампарцумян: Ние сме някакви малки орбанчета в ЕС


Дата: 19/04, 09:31

Кадър БТВ

"Ние сме в еврозоната с единия крак, очевидно няма да стане на първи януари", заяви в "Тази сутрин" банкерът Левон Хампарцумян във връзка с изказването на шефа на БНБ Димитър Радев за отлагане на влизането на страната ни в еврозоната, цитира Пловдив 24. 

Според финансиста Никола Янков думите на Радев будят съжаление, защото България "сякаш сама се отказва". Янков смята, че в момента ние не сме в еврозоната, защото страната сама е отложила, "а щяхме да влезем с Хърватия". Той подчерта, че още през 2021 г. България е покривала изискванията, като смята, че и сега ги покрива. 

"Нашите политици излъчват несигурност, няма само формални критерии, има и жив живот", посочи същевременно предприемачът Красимир Дачев. 

България със сигурност губи от това, че не е в еврозоната, подчерта Хампарцумян, "но колко, е друг въпрос, трябва да се сметне". "България е половин процент от стопанския оборот в ЕС, ние не сме формална заплаха, а по-скоро като някакви малки орбанчета (от унгарския премиер Виктор Орбан - б.а.) в плетката на ЕС". Ако ние излъчваме политическа нестабилност, ще получаваме това, което получаваме и сега", посочи още Хампарцумян, като допълни, че някои политически сили "вероятно предпочитат да сме с единия крак в Европа, а с другия в неразвитата част на Азия".

Според Хампарцумян "слабостта на България се показва и тук - тя трябва да положи усилия за еврото, но и да положи усилия за институциите - всичко това е институционална слабост".

"За пръв път от 2007 г. има почти нулево усвояване на средства - това е израз на немощ. Ние сме усвоили 4% от тези над 60 млрд. за които имаме възможност, тази немощ не увеличава", допълни още Дачев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Одеса отново бе подложена на ракетна атака
Дата: 02/05, 01:24

Зеленски уволни висш служител на разузнаването
Дата: 02/05, 01:12

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 02/05, 01:10

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 02/05, 01:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 02/05, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия