Бивши военен министър: Ако имаме повече пари за армията, може да даваме старата си техника на Украйна


Дата: 23/04, 18:10

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Помощта, която България оказва на Украйна, от страна на Украйна тя явно е недостатъчна, но въпросът е какви са нашите възможности и когато говорим за помощ от България, всъщност нашето предимство е, че се намираме близко и тази помощ може да бъде осигурена максимално бързо.

Това заяви в „Лице в лице“ бившият военен министър и експерт по сигурност Велизар Шаламанов.

Нашата помощ е свързана с въоръжение, техника и боеприпаси, които са добре познати от украинците, така че могат веднага да бъдат използвани без допълнителна подготовка и е много важно количество на тази помощ. Защото, виждаме, че основният проблем, с който се сблъскват украинците, е превъзходството в артилерия и в боеприпаси от страна на руснаците, добави той.

В сферата на други приоритети, като противовъздушна отбрана, самолети и ракетни комплекси, определено възможностите на България са силно ограничени, но ако искаме да направим по силно послание към подкрепата на Украйна, в контекста на сътрудничество със съюзници, такъв тип оборудване на България може да предостави, ако се ускорят доставките за България и ако в този преходен период ние имаме подкрепата с многонационални сили и с развръщане на съюзническа техника, която да гарантира преди всичко най-важното за нас - сигурността на България, каза още по бТВ Шаламанов. 

Иначе относно това, че с помощта към Украйна, се обезоръжаваме и отслабваме военната си отбрана, това са основателни страхове. В последните дни на парламента комисията и Министерство на отбраната успяха да получат подкрепа за инвестиционна програма, и това показва, че българската армия се въоръжава и темповете на това приложение могат да бъдат ускорени, допълни Шаламанов.

Ако ние осигурим по-голям финансов ресурс, това би позволило да се освобождаваме по-бързо от старата техника в интерес на Украйна, но най-важното е да разберем че все пак основната гаранция за сигурността на България е членството в НАТО, затова ние положихме толкова усилия да станем член на Алианса. В такъв критичен момент решенията освен чисто национални,трябва да се взимат и в съюзен формат, коментира Велизар Шаламанов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България е страната в ЕС с най-ниска очаквана продължителност на живота в ЕС през 2023 г.
Дата: 03/05, 22:47

Облачно и в събота
Дата: 03/05, 22:31

Боряна Калейн завърши втора, Стилияна Николова е трета в квалификациите на Европейската купа
Дата: 03/05, 22:15

Обявиха въздушна тревога за цяла Украйна
Дата: 03/05, 22:001 Коментар

Бивш военен министър: Дали Кремъл не планира да покаже, че ЕС е картонена кула?
Дата: 03/05, 21:443 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия