Битовите потребители ще получават ток на регулирани цени


Дата: 07/05, 17:40

Снимка Pixabay

Битовите потребители ще получават електроенергия по регулирани цени по време на преходния период по либерализация 1 юли 2025 - 31 декември 2025 година. Това определи програма на Министерския съвет. Днес бяха приети окончателните промени в Наредба №1 за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ) от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пише БТА.

От комисията съобщават, че според измененията регулаторът ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. В наредбата ясно се регламентира начинът, по който ще бъде формирана компенсацията, предаде БТА.

С измененията НРЦЕЕ се привежда в съответствие с приетите съществени промени в Закона за енергетиката от 2023 г., допълват от КЕВР. Промяната в законодателството открива следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му, обхващаща крайните битови клиенти.

С последните промени преходният период по либерализация на тока ще започне от 1 юли следващата година и ще продължи до 31 декември 2025. От КЕВР допълват, че след тази дата се премахва фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик сключва сделки с крайните снабдители. Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в рамките на определената им разполагаемост продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар; крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти.

В нормативния акт на наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия се създава изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а. С нови текстове в преходните и заключителните разпоредби се урежда влизането в сила на изменената наредба, както и правила за определяне и изменение на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

С отпадането на задължението за регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации, ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно.

По-рано тази година, на 22 февруари, от регулатора проведоха обществено обсъждане, на което бяха поканени всички заинтересовани страни. Тогава от "Електроразпределителни мрежи Запад" и "Електрохолд продажби" изразиха позиция, че с отпадането на фигурата на обществения доставчик част от неговата дейност и задължения ще се прехвърлят върху крайния снабдител.

"Това ще доведе до допълнителни разходи, които следва да се отчетат в предложените промени на наредба", каза ръководителят на направление регулирани дейности Огнян Нечев, който представи позицията на двете дружества. Той изтъкна, че съществува риск, ако Министерският съвет не определи базова цена своевременно, крайните снабдители да не могат да фактурират услугата "снабдяване с електрическа енергия". Пълномощникът на "Електроразпределение Север" и "Енерго-Про Продажби" Стефан Симеонов коментира, че двете дружества също възразяват срещу така определяната в наредбата норма на възвращаемост. Другото възражение бе срещу компонентата, която КЕВР ще определя.

Министерството на енергетиката подкрепи предложения проект за изменение на наредбата, каза по време на общественото обсъждане Александър Давидов, началник отдел "Енергийни баланси и секторни политики, стратегии и пазари". Според него това е продължение на реформата, която се прави по Плана за възстановяване и устойчивост за либерализация на пазара на електрическа енергия. Той посочи, че изменението на тази наредба е следващата стъпка след последните промени в Закона за енергетиката, с който напълно се либерализира пазарът и за битовите крайни клиенти.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България отива на дъното, ако тази страна напусне ЕС
Дата: 19/05, 17:32

Ергенът Алекс срази Светослав Иванов по БТВ: Задаваш ми сух въпрос и ще ти дам сух отговор
Дата: 19/05, 17:26

Гръцки политик: Балканите трябва да се европеизират, а не ЕС да се балканизира
Дата: 19/05, 17:23

На 50 години София Вергара се разведе и направи признание
Дата: 19/05, 17:19

Голяма трагедия на Дунав до Будапеща: Двама загинали и 5-ма в неизвестност след сблъсък на лодка и кораб
Дата: 19/05, 17:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия