Спартак постигна целта, но няма да спре дотук


Дата: 04/05, 12:02

Снимка: Фейсбук, Спартак Варна

"Соколите" показаха постоянство и заслужено ликуват.

Завръщането в елита на Спартак Варна, след като издържа успешно едногодишния поправителен изпит, не е достатъчно на треньори и играчи, тъй като в последните си три мача те ще се стремят да останат на върха и да вдигнат Купата за първото място в крайното класиране на Втора лига.

Това се очаква отборът да направи пред своята публика след последното домакинство с плевенския Спартак на 24 май, пише nostrabet.com.

Иначе следвайки житейския принцип, че когато паднеш, е най-важно да се изправиш бързо и да продължиш напред, „соколите“ си свършиха перфектно работата през последната година.

Нека обаче да караме хронологично и да припомним как го направиха, за да ликуват.

През юни 2023 година обстановката в Спартак бе тягостна, тъй като не само изпадна от елита, но и остана без отбор, след като всички играчи напуснаха.

От основните останаха само Александър Цветков, Румен Руменов, Ивей Ромееш и Виктор Митев, а до тях беше и Даниел Начев, който бе записал скромно игрово време при Херо.

В този тежък момент благодарение на изрядното финансиране, осигурено от собственика Павлин Николов, и на контактите на спортния директор Енгибар Енгибаров и новия наставник Валентин Илиев бяха привлечени 18 попълнения и започна да се изгражда чисто нов отбор.

Той тръгна добре в първенството и биеше наред у дома, но на чужд терен нещата не се получаваха и след последвалите две загуби и един равен в първите три гостувания ес наложи Илиев да сдаде поста.

Тази раздяла всъщност бе неизбежна, тъй като нямаше кой да го чака да се заздравява синхрона и да се подобряват взаимодействията между отделните линии, след като предвид високата цел не се постигат желаните резултати и съществуваше риск при играчите да не се изгради манталитет на победители.

Като временен старши треньор се завърна Васил Петров и той стабилизира играта и резултатите на тима. Спартак продължи да печели у дома, дори и с разлика, и постигна първата си победа на чужд терен в Русе.

Ясно и отчетливо се виждаше, че подемът бе очевиден и дори двете загуби – първата от Септември у дома, която на фона на показаното на терена бе незаслужена, и последвалата в Добрич не отклониха варненци от правия път.

Логично „соколите“ записаха втора победа извън Варна – в Ловеч, а в Монтана единствено заради малшанс и липса на спортно щастие изгубиха две точки.

Успоредно с това Спартак елиминира в турнира за Купата на България елитните Крумовград и Локомотив в София, и стигна до четвъртфинал.

Така от временен Васил Петров стана постоянен наставник и започна да води зимната подготовка. В нейното начало обаче едно негово необмислено изявление за грешна клубна политика стигна до ушите на Павлин Николов и разгневи строителния предприемач.

Шефът отстрани Петров и го смени с Росен Кирилов, а малко по-късно за нов спортен директор бе утвърден легендата на родния футбол Пламен Гетов, който е израснал в Спартак и направи първите си стъпки в мъжкия футбол с екипа на родния си клуб.

Ходът на Николов в крайна сметка се оказа мъдър и печеливш, тъй като Кирилов не само запази доброто отборно наследство, но и го доразви, след като прибави и нещо от себе си, изповядвайки своята философия, виждания и разбирания за играта.

Под негово ръководство „соколите“ се превърнаха в хегемон напролет във втория ешелон и бе въпрос на време да свалят Септември от върха. Това се случи, след като Спартак го победи безапелационно в София и ако се позовем на фактите, варненци спечелиха девет победи, от които шест поредни, в първите си 10 мача от втория дял.

Отделно тимът се представи и на високо ниво в четвъртфиналния двубой за Купата срещу Ботев в Пловдив, и изгуби минимално, след като направи пропуски, а впоследствие "канарчетата" стигнаха до финала и ще спорят за трофея.

Точно обаче, когато всичко изглеждаше перфектно, дойде звучния шамар в Балчик, поражение, което всеки футболен човек малко е очаквал, но поражение, което ни най-малко обезценява или обезмисля категоричното превъзходство на Спартак над всички други.

Отделно пък тази болезнена загуба ще даде повод на треньорския щаб да си извлече поуки и да си направи изводи.

Разбира се, когато отдаваме заслуженото на Павлин Николов и Росен Кирилов, е важно да отбележим, че огромната заслуга за постигането на крайната цел е на играчите.

И най-точно може да се твърди, че Спартак успя, тъй като разполагаше с опитни и доказани изпълнители, сплотен колектив и лидери във всяка една линия.

Такива бяха вратарят Георги Георгиев, въпреки непривичните за него грешки в някои мачове, централните защитници Ангел Грънчов и Александър Цветков, полузащитниците Йоан Бауренски, Румен Руменов и Даниел Начев, външните халфове Ивей Ромееш и Виктор Митев, и тарана Ахмед Ахмедов, който е голмайстор на групата със 17 попадения до момента.

С основен принос за успехите са още младия страж Никола Виденов, Мехмед Сабри, Атанас Зехиров, Дмитро Семенив, Велислав Боев, Радослав Терзиев, Преслав Петров, Георги Мариянов и Георги Бабалиев, а останалите, въпреки че играха по-малко, също изпълняваха поставените задачи, когато влизаха в игра.

Сега пред Спартак остава да завърши подобаващо сезона и да се наслади на празниците, а след това да покаже, че си е научил урока и да щурмува уверено следващата цел – утвърждаване в групата на майсторите.

Казвам утвърждаване, тъй като борба за оцеляване няма да отива на един завършен във всяко едно отношение клуб. Още повече, когато той се казва Спартак Варна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 08:50

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век
Дата: 18/05, 08:30

Влакова катастрофа в Белград
Дата: 18/05, 08:12

34 бебета са се родили в зоопарка във Варна от началото на годината
Дата: 18/05, 08:00

Пристанище "Варна" е открито преди 118 г. от княз Фердинанд
Дата: 18/05, 07:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия