Ефирът ври и кипи: Праща ли обществото ни фашисти в парламента и нормален ли е разговорът за лагера Белене


Дата: 30/04, 12:27

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Проблемът на сегашната политическа ситуация е, че нищо не е сигурно. Надявам се да видим политическа кампания, зада се вдъхнови българският избирател и да му даде алтернатива. 

Това коментира пред Нова нюз Христо Панчугов.

Сега има някакъв дебат, който е кой с кого няма да прави нищо, а накрая се оказва, че всеки прави всичко с всички, което демотивира хората. Така че трябва да настояваме политиците да ни дадат някаква предвидимост, посочи той.

Рзговорът трябва да е друг. Трябва да се говори какво прави възможно събирането на интереси, как ще се оздрави инстуционалната среда. Най-важният въпрос е за това как връщаме професионализма в българската администрация и институции, за да имаме стабилна основа за предвидимо управление, коментира той.

Възраждане наистина стоят в ъгъла на парламента като неприемлив партньор, обаче забележете какво е поведението им. Те атакуват ПП, понякога и ДБ, но много внимават как говорят с ГЕРБ. От своя страна ГЕРБ също не атакува Възраждане. Т.е. пазят си вратичка и дори помага на Възраждане със свои контакти, коментира Ружа Райчева. 

Аз не виждам в това стратегически партньорство. Не смятам, че Възраждане са подходящ и предвидим партньор, посочи Панчугов. 

Да, виждали сме Борисов да легитимиреа псевдофашизоидни формации в България - златния пръст на Атака, участието на Патриотичния фронт в едно от управленията, Трябва да се спре с подобен тип заигравки, категоричен съм по този въпрос. Слава Богу, според мен виждаме оттегляне на подкрепата за Възраждане от хората, появиха се нови формации на този политически терен, което е истински притеснителна тенденция. Ние имаме разширяваща се група хора, за които този тип послания, отправени от трибуната на парламента са приемливи. Имаме вакуум в пространството за битка срещу подобен тип послания. Има няколко групи в това пространство от хора. За някои това е като реакция на отсрещна радикализация, да. Но огромна част от тези хора това не е така, те не са такива. За огромна част от тези хора разговорът за това как някокви хора трябва да бъдат пращани в Белене и правени на сапун, е приемвлив разговор. И това е разширяваща се група. Умберто Еко има чудесно есе от 1995 година. То е чудесно не защото се занимава с фашизма, а защото прави фундаменталната крачка да раздели фашизма от фашизма на Мусолини и да го вкара в една друга рамка. Т.е. да можем да си представим модерния фашизъм тук и сега. И той изглежда точно така - отхвърляне на авторитета... И колкото повече се правим, че това не съществува, толкова повече ще се мултиплицира, коментира той.

В България не става въпрос за антиелитарност, а за фашизъм. Когато отхвърлянето на авторитети се съчетае с популизъм, с отхвърляне на науката, с псевдофакти, то се превръща във фашизъм, класически фашизъм, коментира той.

Възраждане окупира теми, които са нишови и по които никой друг не смее да говори. Правят го по популистки и умел начин. Но Възраждане не са крайно десни в смисъла , в който беше Волен Сидеров. Те не говорят ксенофобски, те не говорят против евреите, коментира Райчева. 

Аз съм възмутен, че ние като общество допускаме от парламентарната трибуна подобен тип поведение на политици. Това е моето, няма лична обида. Това е въпрос на ценност и на вяра, коментира той.

Аз си обяснявам подкрепата за Възраждане с това, че не това са хора, които вкупом искат да пратят в Белене някакви хора, които не харесват. Повечето от хората, които подкрепят Възраждане, са хора, на които не им харесва статуквото, не им харесва посоката на ЕС, не им харесва на евроатлантическото мнозинство и това е някакъв вид опозиция. Да, имат мнтого крайни възгледи, които не бива да се допускат, но не можете да ми кажете, че техните опоненти не си позволяват също някакви недопустими изказвания, коментира Райчева.

Не е вярно, че всеки, който гласува за Възраждане, иска да праща хора в Белене, коментира тя. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Повишават се температурите в събота
Дата: 17/05, 22:30

Ретро мотриса ще пътува между София и Банкя на 24-ти май
Дата: 17/05, 22:13

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 22:00

В България има сериозен ръст на трудовите злополуки
Дата: 17/05, 21:52

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат
Дата: 17/05, 21:482 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия