Путин предложи Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на Русия


Дата: 13/05, 02:42

Кадър Кремъла

Руският президент Владимир Путин предложи първия вицепремиер Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу, предаде ТАСС, цитирайки указ, публикуван днес на сайта на Кремъл.

Франс прес отбелязва, че изненадващото отстраняване на 68-годишния Шойгу е част от дълбоки промени в правителството, предложени от Путин броени дни след като положи клетва във вторник като държавен глава за пети мандат. Руският президент смени министъра на отбраната повече от две години след началото на т. нар. специална военна операция в съседна Украйна, която буксува.

Сега руската армия настъпва в Харковска област - няколко дни след като започна сухопътна атака в североизточния украински регон, и засилва натиска си в Донбас, особено към град Часов Яр. Тя обаче претърпя някои унизителни поражения след нахлуването си в Украйна и понесе тежки загуби, обобщават АФП и Ройтерс.

Шойгу, който бе министър на отбраната от 2012 г. и отнесе много критики след началото на войната срещу Украйна, ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев. Смятан за близък до Путин, той също така ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс, посочва Ройтерс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов запазва поста си, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Що се отнася до Патрушев, той ще бъде назначен на друг пост, каза още Песков, но не уточни на какъв. 

Бъдещият руски министър на отбраната Андрей Белоусов, на 65 години, е икономист по образование.

"Министерството на отбраната трябва да бъде напълно отворено за иновации, за възприемане на всички напредничави идеи. Затова президентът избра кандидатурата на Белоусов", обясни изненадващото назначение Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че "Шойгу ще продължи да работи в тази област, която познава добре, която познава много добре отвътре, със своите колеги и партньори на предишното си работно място", предаде АФП.

Белоусов ще бъде заменен като първи вицепремиер от Денис Мантуров. Досега Мантуров бе вицепремиер и министър на промишлеността и търговията.

Антон Алиханов ще е новият министър на промишлеността и търговията, а Сергей Цивилев ще замени Николай Шулгинов като министър на енергетиката.

Другите знакови фигури в руското правителство запазват своите постове. Сред тях са премиерът Михаил Мишустин и дългогодишният министър на външните работи Сергей Лавров, който ръководи руската дипломация вече две десетилетия.

Директорите на Федералната служба за сигурност и на Службата за външно разузнаване, Александър Бортников и Сергей Наришкин, също остават.

Александър Новак запазва поста си на вицепремиер, отговарящ за икономиката и енергетиката.

Двете камари на руския парламент се очаква да утвърдят тези неочаквани промени в правителството днес и утре, посочва АФП. Гласуванията ще бъдат формалност, тъй като партията на Путин "Единна Русия" контролира Държавната дума и Съвета на Федерацията, където няма никаква реална опозиция.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Магдалена Вълкова взе бронз на топка в Будапеща
Дата: 23/05, 22:15

Global Press: Китай планира да нападне Тайван до броени дни
Дата: 23/05, 22:08

Проучване: Над 2/3 от европейците вярват в ЕС
Дата: 23/05, 21:541 Коментар

В 17:53 часа българско време силно земетресение удари Турция
Дата: 23/05, 21:40

Кадиев пробва да скара близначките Толеви, заяде се с Андрей
Дата: 23/05, 21:161 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия