Най-честите измами при плащане онлайн


Дата: 20/05, 13:58

Снимка Pixabay

Когато става въпрос за онлайн пазаруване, клиентите не са единствените, които могат да станат жертва на измами. Вместо това много измами са насочени към фирми и продавачи, следователно всеки, който продава стоки онлайн, трябва да знае как да избегне измама и какво да прави, ако бизнесът му бъде засегнат.

Според Business Wire през 2023 г. е имало 71% увеличение на опитите за измами с плащания на американски бизнес – статистика, която подчертава колко важно е онлайн продавачите да останат предпазливи по отношение на практики, които биха могли да подкопаят техните услуги и да причинят финансови щети, пише Pariteni.bg.

Имайки предвид това, Денис Педерсън, главен изпълнителен директор на PayFasto, състави списък от пет често срещани измами при плащания, за които онлайн продавачите трябва да знаят и как да реагират в нещастния случай да се сблъскат с тях.

Фишинг измами

Измамите с фишинг са случаи, при които престъпниците се опитват да подмамят хората да споделят тяхната чувствителна информация, като данни за кредитни карти и пароли. Те обикновено правят това, като изпращат фалшиви текстови съобщения или имейли, които насочват към уебсайт на трета страна, който прилича на законен бизнес. След като кликнат върху връзката, потребителите се насърчават да въведат своите лични данни.

Фишингът не само вреди на клиентите; но и на фирмите, което може да компрометира поверителността и сигурността на потребителите и заинтересованите страни. Те могат да причинят финансови загуби и загуби на данни и да накарат обществеността да загуби доверие в компанията, което води до накърнена репутация и допълнителни парични загуби.

За да разпознават измами с фишинг, важно е продавачите да се обучават и редовно да обучават служителите си да ги забелязват. Те могат да включват неочаквани искания за лична информация, правописни и граматически грешки, неизвестни или подозрителни податели и чувство за заплаха или спешност в кореспонденцията. Получателите трябва да избягват да кликват върху непознати уебсайтове и да изтеглят прикачени файлове, на които нямат доверие.

Има и други мерки, които фирмите и продавачите могат да прилагат, за да намалят риска да бъдат засегнати от фишинг измами, като усъвършенствани инструменти за филтриране на имейли и задълбочена оценка на комуникацията на трети страни. Също така е добра идея да ограничите достъпа до всякакви чувствителни данни чрез многофакторно удостоверяване и винаги да поддържате цифровите системи и софтуер актуални.

Измама с връщане на плащане

Измама със връщане на плащане – известна още като приятелска измама – е, когато привидно добронамерен клиент направи покупка с кредитната си карта и след това оспори законното таксуване със своята банка. Тези хора искат връщане на плащане след получаване на поръчката си, като обикновено твърдят, че не са получили артикула или че плащането е било неразрешено в опит да получат възстановяване на сумата.

Това е различно от истинската измама, при която лош играч от трета страна извършва транзакция, използвайки открадната лична информация, а истинският картодържател подава връщане на плащане за неоторизирана покупка – тези, които извършват приятелска измама, изглеждат иначе надеждни. Тези измами могат да бъдат разрушителни за интернет търговците, които трябва да платят голяма част от загубите, когато банка приеме спора.

Добрата комуникация е ключова за предотвратяване на приятелски измами. Важно е онлайн бизнесите да поставят имена на търговци и подробности за транзакциите в банковите приложения, за да избегнат объркването на клиентите и потвържденията по имейл да се изпращат незабавно след извършване на покупките.

Продавачите трябва да активират проследяване на пакети и актуализации на доставката, за да гарантират, че потребителите получават своите стоки. Интернет доставчиците трябва да налагат добро обслужване на клиентите и да информират получателите за закъснения. Освен това е идеално да се въведе двуфакторно удостоверяване за плащания и да се проверят всички подозрително изглеждащи покупки (напр. големи поръчки) преди изпращане.

Измама с връщане

Измамата с връщане е подобна на измамата със връщане на плащане и възниква, когато клиент се опита да получи възстановяване на сумата чрез манипулиране на процеса на връщане на продавача. Това може да включва връщане на различен артикул, твърдение, че продуктът е пристигнал с дефект или използване на условията на политиката за връщане. Те искат възстановяване на сумата, въпреки че нямат право по закон.

Тези измамници могат да използват артикулите за еднократно събитие – например фотоапарат от висок клас, който да вземете на почивка, или скъпа рокля, която да носите на сватба. Те могат да върнат тези артикули с твърдението, че са неизползвани, като по този начин пренебрегнат правилата и условията на политиката за връщане, като поискат възстановяване на сумата.

За да се намали вероятността от измама с връщане, продавачите трябва да разработят и споделят ясни, неподлежащи на договаряне политики за връщане и винаги да ги следват, докато обработват връщанията. Например артикули, които не са върнати в първоначалното им състояние, без прикрепени етикети или които изглеждат използвани, не трябва да бъдат възстановени.

Потребителите сами дават данните си на хакерите

Трябва да се прилагат стриктни проверки, за да се гарантира, че клиентите получават и връщат правилния артикул в перфектно състояние, и трябва да се въведат мерки като проследяване на доставката, за да се потвърди, че поръчките не са загубени. Препоръчително е също да наблюдавате транзакциите за необичайна дейност и подозрителни клиентски модели.

Търговска измама

Търговската измама се определя като измамници, които се представят за истински бизнес, за да измамят своите клиенти и да направят незаконни печалби. Те могат да създадат фалшиви онлайн магазини, които позволяват на потребителите несъзнателно да правят покупки, често на примамливо ниски цени. След това те могат да изпратят фалшив продукт или продукт с ниско качество, или да изпратят никакъв продукт. Въпреки че това е пряко насочено към потребителите, в резултат на това предприятията са ощетени.

Търговската измама може да навреди на репутацията на компанията и да доведе до финансови загуби чрез връщане на плащане и други финансови задължения. Те могат да бъдат обект на правни последици, като съдебни дела и глоби, ако се установи, че са пренебрегнали да поддържат подходящи мерки за предотвратяване на измами. Ако нивата на търговски измами в дадена индустрия са високи, бизнесът може да бъде засегнат от по-високи такси за обработка на плащания поради повишения риск.

Основен начин, по който фирмите и продавачите могат да се борят с това, е като гарантират, че името на компанията, логото и подробностите за транзакцията се появяват в банковите извлечения, за да се разграничат легитимните покупки от измамни транзакции във фалшиви магазини, предотвратявайки връщане на плащания.

Прилагането на ясни правила и условия, сигурни методи на плащане и многофакторно удостоверяване също ще сигнализира на потребителите, че бизнесът остава надежден в случай на измама на търговец. Освен това е добра практика да сте наясно с най-добрите начини за предотвратяване на измами и да гарантирате, че мерките за предотвратяване на измами и софтуерът се поддържат.

Измама с банков превод

Измамата с банков превод включва измамник, който мами някого да изпрати пари чрез банков превод. Те могат да се представят за доверени лица и организации, като доставчици или главен изпълнителен директор. Те създават фалшиви фактури, призоваващи жертвата да изпрати пари, като често разчитат на емоциите и използват натиска, под който може да са. Тези сценарии могат да бъдат много реалистични и убедителни и жертвите често изпращат парите в бързината, за да поправят ситуацията.

Тези пари се изпращат незабавно и за бизнеса е много трудно да ги възстанови. Засегнатите продавачи ще искат да се свържат с банката си възможно най-скоро, за да спрат завършването на транзакцията. Естествено, най-добре е да предотвратите това да се случи напълно. Като правило продавачите никога не трябва да изпращат пари по непланиран, неочакван начин и транзакциите трябва винаги да се одобряват от множество хора.

Фирмите и служителите трябва да избягват споделянето на лична фирмена информация с трети страни. Подобряването на протоколите за киберсигурност като цяло е добър начин за предотвратяване на измами с банков превод; използвайте силни пароли, пазете банковите данни на компанията или продавача и налагайте многофакторно удостоверяване при влизане в мрежата на компанията.

В крайна сметка продавачите и служителите трябва непрекъснато да си напомнят да игнорират всякакви неочаквани фактури за пари – ако се съмнявате, винаги получете друго мнение и потвърдете валидността на заявката, преди да я изпълните.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 3 юни рожден ден има Цонко Цонев
Дата: 03/06, 03:00

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 02:00

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО
Дата: 03/06, 01:48

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”
Дата: 03/06, 01:27

Силно земетресение в Япония
Дата: 03/06, 01:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия