Планински спасители тестваха летящи раници в Румъния


Дата: 21/05, 15:13

Илюстрация Pixabay

Планински спасители от окръг Алба в Трансилвания тестваха първата раница, с която могат да летят, за да стигат по-бързо до мястото на инцидента. Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути, съобщи Мартина Ганчева, кореспондент на БТА в Букурещ.

“С такова високоефективно оборудване пострадали хора в планината могат да получат първа помощ само за няколко минути. Спасителят, който ползва раницата, не може да транспортира болни. Основната му цел е да окаже първа помощ бързо, докато хеликоптерът или наземният екипаж пристигнат”, обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния Раед Арафат.

През тези дни департаментът организира заедно с производителите на оборудването тестове, за да се провери как и дали могат да бъдат интегрирани в Румъния.

“Ще мине време, докато намерим решения да има такива съоръжения в страната. Става въпрос за финансиране, за концепция, за набиране на персонал, който обслужва раниците”, уточни д-р Раед Арафат.

Курсът за работа с устройството, наречено „Jet Pack”, продължава четири седмици. Цената му започва от 380 000 паунда и вече се използва във Великобритания и Ирландия.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



3 начина да се пенсионирате като милионер
Дата: 03/06, 16:44

Виктор Митев: Искаме да радваме феновете на Спартак
Дата: 03/06, 16:42

Акциите от тази компания са по-стабилни от златото
Дата: 03/06, 16:39

Над 5 хиляди лева заплата дават в този сектор в България
Дата: 03/06, 16:35

Издирват 30-годишния Петър Колев от село Бояново
Дата: 03/06, 16:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия