Путин взе тежко решение за "Газпром" заради загубата от 7 милиарда долара


Дата: 21/05, 12:41

Пиксабей

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс, цитира БТА и Фрог.

Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам.

Акциите на "Газпром" спаднаха с повече от 5,5% на Московската борса, за да достигнат най-ниското си ниво от 10 октомври 2022 г. -  скоро, след като износът на енергийният гигант беше засегнат негативно от взривове, които разкъсаха три от четирите подводни тръбопровода на "Северен поток" към Германия, напомня Ройтерс.

Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г. поради рязкото намаляване на продажбите на газ за Европа на фона на сериозни политически последици от руската инвазия в Украйна.

Европа беше най-големият пазар за продажби на "Газпром" до 2022 г., когато руската военна инвазия в Украйна доведе до спад в доставките на газ на енергийното дружество.

Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по различни маршрути през 2022 г., според данни на "Газпром" и изчисления на Ройтерс. Обемът намаля допълнително с 55,6% до 28,3 млрд. куб. м през 2023 г.

Пикът от 200,8 милиарда кубически метра беше достигнат от "Газпром" през 2018 г., когато компанията беше водещ доставчик за ЕС и за други страни като Турция.

 

Междувременно руското правителство отмени вчера забраната за износ на бензин до 30 юни. В изявление, публикувано в Telegram и цитирано от Ройтерс, се посочва обаче, че забраната ще остане в сила от 1 юли до 31 август.

"Това решение беше взето с надлежно отчитане на вътрешния пазар на автомобилно гориво и за предотвратяване на спад в обемите на рафиниране в определени рафинерии поради прекомерни запаси от автомобилно гориво", се казва в изявлението, като се добави, е "решението също така има за цел да се освободят пристанищата от обеми гориво, които не са били изнесени поради ограниченията"

Руската агенция Интерфакс, цитирайки Министерството на енергетиката, предаде, че правителството следи отблизо вътрешния пазар на горива и може да разшири забраната в бъдеще, ако е необходимо.

Правителството наложи забраната за износ на бензин през март, за да компенсира прекомерното търсене на петролни продукти и да стабилизира цените на вътрешния пазар.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Откраднаха около 500 лв. и 800 евро от болнична стая в МБАЛ- Благоевград
Дата: 03/06, 14:00

Инфлацията в Турция достигна 18-месечен връх от 75,45%
Дата: 03/06, 13:45

Може да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК
Дата: 03/06, 13:30

Мотоциклетист почина след тежко пътнотранспортно произшествие
Дата: 03/06, 13:24

БЛС: Заплатите на медиците да бъдат обвързани със средната за страната
Дата: 03/06, 13:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия