БСП и 25 партии и граждански организации се обединиха в обща декларация


Дата: 01/05, 15:35

Снимка: буфото

БСП и 25 партии и граждански организации от левия, центристки и патриотичен спектър се обединиха в обща декларация - "МИР, ТРУД, ДОСТОЙНСТВО. АЛТЕРНАТИВАТА, пише БТА. 

В нея те заявяват общата си готовност заедно да отстояват правата на работещите хора, да работят за развитие на икономиката, за достъпно здравеопазване и качествено образование. 

Те извеждат на преден план преразглеждане зелената сделка и гаранции за българската енергетика, запазване на плодородната земеделска земя. 

Защитата на българския национален интерес в Европейския съюз, прекратяване на воините и установяване на траен мир са сред приоритетите в декларацията. 

Тя беше гласувана от всички над 500 души единодушно в пленарната зала на Народното събрание и подписана от лидерите на всички партии и организации, обединени днес в обща кауза.

Ето и пълния текст на декларацията:

МИР! ТРУД! ДОСТОЙНСТВО!

АЛТЕРНАТИВАТА!

На този светъл празник на труда ние, представители на леви, патриотични, центристки и екологични партии, организации, движения и граждански сдружения, изразяваме нашата признателност към всички, които в продължение на много десетилетия бяха начело на борбите за правото на труд, достойно заплащане, синдикални права и социална справедливост.

Трудът е в основата на благосъстоянието и просперитета на българския народ. Хората на труда са нашата сила. Потвърждаваме нашия неотменим ангажимент да бъдем рамо до рамо с всеки работещ, в защита на неговите трудови и социални права, свободна воля и справедливо възнаграждение. Само чрез съвместни усилия и координирани действия на политически партии, обществени организации и синдикати можем да осигурим необходимите социални гаранции и утвърдим принципите на социална справедливост в нашето общество.

Днес сме изправени пред сериозни предизвикателства. Неравенствата растат. Увеличава се броят на работещите бедни. Технологичният напредък и все по-широкото приложение на изкуствения интелект създават много нови възможности, но в същото време застрашават работните места в редица сектори. Стои открит въпросът за гарантирания доход за всеки. Демографската катастрофа ни задължава заедно да провеждаме последователна дългосрочна политика със спешни мерки в здравеопазването и образованието, разширяване на социалните ангажименти към младите, подобряване на средата за сигурност. Особено важно е да изградим силна и конкурентна икономика чрез реиндустриализация и основан на новите технологии висок икономически растеж. Без конкурентен пазар на труда и подготвени и квалифицирани кадри това не може да се постигне.

И тук на преден план излиза държавата, чиято роля става все по-ключова във всички области на обществения живот и в управлението. Но държава правова, подредена, отговорна, институционално стабилна.

Споделяме нашата дълбока тревога от посоката на развитие на България, от безпринципните управленски сглобки, сплотявани единствено от овладяването на властови позиции за лични и партийни цели, от липсата на национална доктрина и дългосрочни приоритети за възходящо развитие на страната и за повишаване на благосъстоянието на гражданите, от корупцията, залагана в законите, приемани от загубило всякаква легитимност и уважение Народно събрание.

​Обединяваме нашите сили, за да кажем ясно и високо – алтернатива има! Лява, патриотична, националноотговорна алтернатива на хора, партии и организации, които отхвърлят властта на паралелната държава и са готови да вложат цялата си енергия, за да изтръгнат България от хватката на задкулисието и да я върнат на българските граждани.

Алтернатива, която поставя на първо място очакванията и стремежите на хората, която ще изгради социален щит пред уязвимите ни сънародници, ще защити децата на България, като гарантира израстването им като здрави, образовани, уверени и пълноценни българи, ще пази околната среда и плодородната българска земя за бъдещите поколения. Тази алтернатива ще върне достойнството на родината ни на международната сцена, ще ни направи уважаван член на семейството на европейските народи, ще постави разума в основата на всяко решение.

Всичко това е възможно само ако България, Европа и светът живеят в мир, стабилност и разбирателство. Обединени отправяме своя призив за прекратяване на военните конфликти, за международни отношения, основани на сътрудничество, диалог и върховенство на международното право.

Обръщаме се към всеки български гражданин да изостави апатията и разочарованията и да обърне поглед към тези политически формации, които никога не предадоха своите избиратели, не се поддадоха на изкушения и заплахи, които устояха на системните опити да бъдат задушени и изпратени в политическото небитие.

БСП и нейните партньори се изправят със самочувствие и увереност, че заедно, с подкрепата на борбения български народ, могат да изградят една различна България.

​За достойна България в мирна Европа!



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Майката на Йоана е мнителна към намеренията на Алек
Дата: 15/05, 21:22

Луда драма на финала! Ботев Пловдив ликува с Купата след рядко виждан мач
Дата: 15/05, 21:12

Икономист предложи да бъде свикано извънредно заседание на НС, за да бъде гласуван Законът за еврото
Дата: 15/05, 21:00

Боян Чуков и БСП в геополитическа дискусия във ФКЦ Варна на 16 Май от 18 ч.
Дата: 15/05, 21:00

Родители искат отново да се разрешат допълнителни образователни занимания в градини и училищата във Варна
Дата: 15/05, 20:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия