Сова Харис: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ води с 10% пред вторите


Дата: 17/05, 12:34

снимка Агенция Сова Харис

Ако изборите бяха днес, то преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ е с 10,5%. Трета е "Възраждане" с 15,3%. Това сочи проучване на Агенция Сова Харис.

То е проведено в периода 8-13 май 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в  дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95%  гаранционна вероятност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК  БРОУДКАСТИНГ» АД.

От лидерите на  политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към  Бойко Борисов (21,3%). Очевидно председателят на ГЕРБ успява да поддържа  публичния си образ. По този начин спомага и за повишаване рейтинга на партията  му. Същите аргументи могат да се приведат и за лидера на „Възраждане“ Костадин  Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на  доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която заедно с коалиционната си  партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената  от тях формация „Солидарна България“.

Това не може да се каже за лидерите на  ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас  Атанасов (9,4%). Макар и утвърдени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на коалицията, която представляват, а това определено е проблем в  предизборна обстановка. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова  – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%,  Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на  доверие при всички тях надвишава нагласата за подкрепа на ръководените от тях  политически проекти.

Доверието в политическите партии по същество очертава границата, в която  може да расте електоралната им подкрепа. Изследването показва, че и по този  показател най-добре стои коалицията ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на избирателите. Второ място - може би вече не изненадващо – е „Възраждане“ с 15,6%. Третото  място е за БСП с 13,5%, което отразява потенциала на левите избиратели като цяло.  Четвърто място по този показател заема „Има Такъв Народ“ (12,0%). След тях се  нарежда доскоро управляващата коалиция ПП-ДБ с 11,3%.

ГЕРБ се очертава като категоричен лидер на предстоящия вот с подкрепа от  26,6%. Интрига се очертава при борбата за второто място: 16,1% заявяват, че ще  гласуват за ПП-ДБ, 15,3% - за „Възраждане“ и 15.0% - за ДПС. Голямата въпросителна  тук е за резултата на доскоро управляващата коалиция, тъй като е трудно да се  определи къде ще спре отливът на подкрепата за нея. Финалният етап на  кампанията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.

„Възраждане“ и ДПС влязоха на  тези избори в добра кондиция и се очаква да мобилизират традиционните си  привърженици. БСП в този си вариант се стабилизира на петото място. Социалистите  вече не са монополист в лявото политическо пространство. „Левицата“ и новата  формация „Солидарна България“ имат стабилно присъствие на политическата  сцена. Нещо повече, коалицията на Ваня Григорова и Мая Манолова дори има шанс  да влезе в следващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на  кампанията.

Партията на Слави Трифонов засега стои стабилно над бариерата за  влизане в Народното Събрание.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски с разкрития за среднощната руска атака
Дата: 01/06, 14:411 Коментар

3 милиона българи едва свързват двата края
Дата: 01/06, 14:301 Коментар

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 14:30

Няколко тапи блокираха Варна на възлови места
Дата: 01/06, 14:172 Коментара

МВР отчита увеличение с над 84 % на случаите на домашно насилие
Дата: 01/06, 14:071 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия