Украйна ще възстанови от утре консулските услуги за мъже в мобилизационна възраст


Дата: 18/05, 01:35

Кадър ФБ

Украйна ще отмени от утре временната забрана за предоставяне на консулски услуги на мъже в мобилизационна възраст, живеещи в чужбина, съобщи Външното министерство в Киев, цитирано от Ройтерс.

"От 18 май мъжете на възраст между 18 и 60 години, които временно пребивават в чужбина, ще имат възможност да се обръщат за консулски услуги", посочи ведомството.

Стотици хиляди украинци в мобилизационна възраст се намират в чужбина в момент, когато Украйна има остра нужда от войници, за да се брани срещу пълномащабната руска инвазия.

Киев въведе забраната през април и я обясни с необходимост да се даде технологично време за стиковане на новоприети наскоро законови изменения в правилата за военновременна мобилизация.

Замразяването на консулските услуги за тази категория граждани имаше за цел да ограничи възможността лица, които подлежат на служба в армията, бързо да уредят престоя си в чужбина, преди да са влезли в сила новите правила, и така да се спасят от мобилизация, предава БТА.

Но изненадващата мярка срещна критики от украинците и от някои депутати. Други, които служат в армията, я определиха като справедлива.

Украинският въшен министър Дмитро Кулеба упрекна мъжете, които живеят в чужбина, че не помагат на държавата си в момент, когато тя се бори за оцеляването си.

Украйна изпитва значителн недостиг на войници, затова в последно време прие редица закони, целящи да осигурят свежи подкрепления и да сложат край на многобройните случаи на избягване на задължителната военна служба, включително чрез незаконни бягства в чужбина.

На територията на страните от ЕС към януари тази година са живели около 4,3 милиона украинци, от които около 860 000 са пълнолетни мъже, сочи базата данни на Евростат.

Когато Русия предприе пълномащабното си нахлуване преди повече от две години, Украйна въведе военно положение, по силата на което на мъжете на възраст между 18 и 60 години беше забранено да напускат границите ѝ без специално разрешение, и обяви мобилизация на мъжкото население за служба във въоръжените сили.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор излиза на корта в Париж тази вечер
Дата: 01/06, 19:12

Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 01/06, 19:10

3 часа закъснява влакът Варна-Добрич, пътниците изнемогват
Дата: 01/06, 19:081 Коментар

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 19:00

Изненада с времето идва внезапно от ясно небе след по-малко от 24 часа
Дата: 01/06, 18:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия