Капитал: Служебното правителство преговаря с банка от САЩ за новите реактори за 20 милиарда долара в АЕЦ "Козлодуй"


Дата: 21/05, 20:16

Кадър МС

Въпреки неяснотите по огромната инвестиция в новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" България е в реални преговори за заемно финансиране с американска банка, което да осигури нужната сигурност за започване на проекта. Това стана ясно след анонс за постигната договорка с Експортно-импортната банка на САЩ EXIM Bank за финансирането на американските реактори за централата в България.

Според различни оценки за нови реактори с оборудването на американската компания "Уестингхаус" ще са нужни между 15 млрд. и 20 млрд. долара, предаде Капитал.

Ето какво съобщават от правителството:

 

Напредъкът по ключовите проекти за нови ядрени мощности в България, диверсификацията на свежо и съхранението на отработено ядрено гориво бяха сред основните теми на първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България.

На работната среща бяха обсъдени също и перспективите за използване на малки модулни реактори за успешен и своевременен отговор на предизвикателствата, свързани с декарбонизацията и енергийната сигурност. Тя се проведе в Департамента по енергетика на САЩ във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ). От българска страна в заседанието на Управляващия комитет участваха ресорният министър в служебния кабинет Владимир Малинов и изпълнителният директор на проектната компания "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" Петьо Иванов. От американска страна присъства помощник-секретарят по международните въпроси в Департамента по енергетиката на САЩ Андрю Лайт.

"Сътрудничеството ни с Вашингтон е ключово за развитие на ядрения отрасъл у нас и за постигане на целите, свързани с отговорното използване на ядрената енергия, задоволяването на нуждите от чиста енергия, поддържането на високо равнище на опазване на околната среда", заяви Малинов. Той посочи още, че България желае ядрената й програма да продължи да отговаря на най-високите стандарти за ядрена безопасност, сигурност, надеждност и ефективност. Енергийният министър изтъкна също, че за тази цел страната ни има сериозен интерес от използването на експертизата на правителствените експерти, регулаторните органи и ядрената индустрия на САЩ.

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Владимир Малинов ще проучи и опции за финансиране на български енергийни проекти

Основна тема на първото заседание на Управляващия комитет беше нуждата от навременна реализация на проекта за изграждане на нова ядрена мощност у нас с технология AP1000 на компанията "Уестингхаус". Стана ясно, че след приключването на изпълнението предвидените дейности в договора за предоставяне на услуги за първоначални инженерингови дейности и проектиране за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" вече може стартира процедура за избор на изпълнител и провеждане на преговори за заем за финансиране по проекта. Владимир Малинов припомни, че съгласно решение на Народното събрание от 18 декември 2023 г. парите, които ще получи страната ни от продажбата на оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", трябва да бъдат използвани единствено за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". По време на заседанието бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество по отношение на управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци от централата.

Бе представен и опитът на САЩ в разработването и използването на малки модулни реактори. По думите на Малинов в дългосрочен план България проявява интерес към използването включително на тази технология за производство на чиста енергия. Той посочи като пример за вече постигната дългосрочна диверсификация на българската атомна централа вече доставените първи количества свежо ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй". "Предстои в рамките на провеждащия се в момента планов годишен ремонт на 5-ти блок на централата да бъдат заредени първите 43 касети с американско гориво", добави Владимир Малинов.

След заседанието на Управляващия комитет енергийният министър проведе двустранна среща с помощник-секретаря по международните въпроси в Департамента по енергетиката на САЩ Андрю Лайт, с когото бяха единодушни, че двете страни ще продължат да надграждат отличното си сътрудничество с цел гарантиране на енергийната сигурност.

В рамките на посещението си в САЩ Малинов проведе и среща за финансирането на проекта за нови ядрени мощности с Рита Люис, председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank. Експортно-импортната банка на Съединените американски щати е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Тя е независима агенция за подкрепа на американските компании в развитието на местни и международни проекти.

По график преговорите за осигуряване на външно финансиране за изграждане на нови ядрени мощности на АЕЦ "Козлодуй" трябва да завършат до 30 юни 2025 г. следва. "Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети в работата на настоящето правителство. Уверени сме, че в тясно сътрудничество с нашите американски партньори от "Уестингхаус" ще успеем да следваме приетия с решение на Народното събрание на Република България от 18 декември 2023 г. график за изграждане на 7-ми блок", заяви Малинов

Рита Люис потвъри приоритетността за финансиране на проекта в България. Банката ще започва оперативни действия за осигуряване на финансиране съгласно графика, приет от парламента. "Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на EXIM в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции", отбеляза Владимир Малинов. По време на разговора бяха набелязани мерки за ускоряване на процеса по финансиране.

Енергийният министър и президентът на EXIM Bank коментираха и развитието на възобновяемите източници и батериите като технология за съхранение на енергия.""Българската страна работи активно в тази сфера, за да отговорим адекватно на бъдещите предизвикателства в развитието на енергийния отрасъл. Увеличава се необходимостта от навлизане на системи за съхранение на енергия, които ще позволят стабилност и предвидимост на енергията, произведена от възобновяеми източници", изтъкна Малинов.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 17:00

Партньорът на Натали Трифонова от "Денсинг старс" се отдаде на ласки към исполин в Хърватия
Дата: 03/06, 16:58

Хванаха камион с близо 4 тона рапани край Варна
Дата: 03/06, 16:561 Коментар

Находище с над сто приказни и много редки растения откриха край Варна
Дата: 03/06, 16:55

3 начина да се пенсионирате като милионер
Дата: 03/06, 16:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия