В Швеция запалиха копие на Корана


Дата: 04/05, 02:01

снимка: Self-taken, Уикипедия

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието на началото на конкурса за песен „Евровизия“, предаде ДПА. 

Акцията бе излъчвана на живо в петък в социалната мрежа „ТикТок“, като същия ден беше запалено и палестинско знаме в центъра на града, недалеч от мястото, на което са планирани две събития, свързани с „Евровизия“. Шведската полиция бе подложена на критики заради факта, че е допуснала да бъде запален Корана близо до място, на което са планирани масови мероприятия. 

Миналата година подобни акции в Дания и Швеция предизвикаха гневни демонстрации и протести, съпроводени от насилие, в държави с преобладаващо мюсюлманско население, припомня ДПА. Шведските власти обаче заявиха, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване. 

От днес в Малмьо започват многобройни партита и концерти в рамките на „Евровизия“, които ще продължат цяла седмица. Кулминацията ще бъде на 11 май, когато е големият финал на музикалната надпревара, като се очаква в южния шведски град да пристигнат над 100 000 посетители. 

Освен концерти в Малмьо са планирани и протести по повод войната в ивицата Газа, отбелязва ДПА. Организирани са както произраелски, така и пропалестински демонстрации.  

Съветът за национална сигурност на Израел в четвъртък посъветва израелските граждани да не пътуват до Малмьо.

Шведски изпълнители призоваха Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на „Евровизия“ заради войната в Газа, но организаторите отхвърлиха подобна мярка. 

Въпреки че географски Израел не е в Европа, страната отдавна участва в Европейския съюз за радио и телевизия и поради това Тел Авив може да изпраща участници в конкурса. 

„Евровизия“ е най-голямото музикално състезание в света. След като миналата година победител стана шведската певица Лорийн, сега нейната родина е домакин на събитието. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пристанище "Варна" е открито преди 118 г. от княз Фердинанд
Дата: 18/05, 07:37

Дъжд на отделни места в събота
Дата: 18/05, 07:25

На днешната дата в историята
Дата: 18/05, 07:15

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 18/05, 07:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия