Хамас прие предложението на Египет и Катар за примирие в Газа


Дата: 06/05, 22:31

кадър: Нова тв

„Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на движението Хамас, проведе телефонен разговор с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и с министъра на разузнаването на Египет Абас Камел и ги информира за одобрението на Хамас на тяхното предложение относно споразумението за прекратяване на огъня”, се казва в изявление на групировката, публикувано на официалния ѝ уебсайт, предава frognews.bg.


Тълпи ликуваха и стреляха във въздуха по улиците на южния град Рафах в Газа, предаде АФП. Хората плачеха от щастие, скандираха "Аллах Акбар" ("Бог е най-велик") и стреляха във въздуха в чест на новината.

От Тел Авив има мълчание – кабинетът на Бенямин Нетаняху не съобщава дали ще има примирие, или ще се пристъпи към военната операция в Рафах.

Предстои да бъдат проведени нова серия разговори, обявиха от Вашингтон. Директорът на ЦРУ Бил Бърнс е в региона и „работи по това в реално време“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

 

Посредничеството за преговори за прекратяване на огъня е до голяма степен водено от Египет. Катар също участва в разговорите.

Споразумението за прекратяване на огъня между Хамас и Израел би било голяма политическа награда за Белия дом. Президентът Джо Байдън е под огромен натиск от всички страни заради войната в Газа и студентските протести в САЩ.

Предложението за прекратяване на огъня, с което Хамас се съгласява, е на три етапа.

 Всеки от тях ще е с продължителност 42 дни. Те ще бъдат последователни – общо 124 дни. През тях ще бъдат освободени всички заложници, които Хамас държи, а Израел трябва да изтегли всичките си войски от Ивицата Газа.

По-рано международната общност призова Израел да не предприема нападение над Рафах. Израелската армия нареди днес на около 100 000 палестинци да започнат евакуация от южния град.

Израелските заповеди за преместване на палестинците от Рафах са нехуманни и рискуват да ги изложат на още по-голяма опасност и страдание, се казва в изявление на върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Ройтерс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Израел да се откаже от плановете си.

Европейският съюз и международната общност "могат и трябва" да действат, за да предотвратят операцията, изтъкна той. Борел предупреди, че „израелските заповеди за евакуация на цивилни в Рафах предвещават най-лошото: още войни и глад“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Милошев: България е в челото по ръст на туристи в Европа
Дата: 19/05, 13:371 Коментар

Краен екстремист Кемал причакал Нинова и заплашил с убийство
Дата: 19/05, 13:351 Коментар

Бивш министър: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи
Дата: 19/05, 13:32

Катето Евро изобличи Алек Ергена: Той е самозванец
Дата: 19/05, 13:30

Пълен обрат с Фицо
Дата: 19/05, 13:271 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия