ЕК налага мита върху зърното от Русия и Беларус


Дата: 09/05, 21:28

снимка Булфото

ЕК предприе действия за облагане с мита върху зърнения внос от Русия и Беларус, като се стреми по този начин да попречи на Москва да използва селскостопански продукти като инструмент за опустошение на пазара на ЕС. Москва реагира незабавно, предават световните агенции.

"Митата целят да лишат Русия от приходи, тъй като ефективно ще потиснат износа за ЕС", съобщават от Еврокомисията.

Новите санкции, приветствани от Киев, няма да се прилагат за руско зърно, преминаващо през Европейския съюз към други пазари, за да не се нарушат доставките на храни другаде, обясни еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

Украинският президент Володимир Зеленски се оплака на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел чрез видеовръзка, че не е честно руското зърно да продължава да има "неограничен" достъп до европейските пазари, докато украинският внос е ограничен. Вносът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и нейния съюзник Беларус е едва около 1% от общия размер на пазара на ЕС, като местните доставчици осигуряват основната част.

Но тъй като ядосаните фермери вече са притеснени от увеличаването на евтиния украински внос, ЕС се опасява, че Русия ще бъде насърчена да се възползва от напрегнатата ситуация, за да дестабилизира допълнително 27-членния блок, пише Daily Sabah.

"Този ​​недостиг на предлагане ще бъде запълнен частично от вътрешното производство на ЕС и следователно ще бъде от полза за фермерите в ЕС, които ще могат да продават в ЕС. Освен това, недостигът се очаква да бъде частично запълнен от внос от трети страни, които традиционно доставят на пазара на ЕС, като САЩ, Бразилия, Украйна, Сърбия или Аржентина.", казват от ЕК.

Вносът на ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия, включително пшеница, царевица и слънчогледов шрот, беше 4,2 милиона метрични тона през 2023 г. и се оценяваше на 1,3 милиарда евро. За сравнение, доставчиците от ЕС осигуряват 300 милиона метрични тона годишно.

Идеята на Европа е тарифите да бъдат достатъчно високи, за да обезсърчат руския внос.

"Предложените от нас мита ще направят вноса на тези продукти търговски неизгоден. Това също ще помогне да се сложи край на руската практика за незаконен износ на откраднато украинско зърно в ЕС", заяви Домбровскис.

"Потребителите в Европа определено ще пострадат", коментира новите мерки говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съгласно правилата на Световната търговска организация почти цялото руско зърно досега беше освободено от вносни мита в ЕС. Според плана на Европейската комисия, който може да бъде приет бързо, тъй като е нужно само около две трети от страните членки да се съгласят, митата ще достигнат 95 евро за метричен тон или ще увеличат цените с поне 50%.

На този фон Русия и Беларус вече няма да имат достъп до нито една от квотите на ЕС за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти.

"Ние предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да смекчим нарастващия риск за нашите пазари и нашите фермери", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Те ще намалят капацитета на Русия да експлоатира ЕС в полза на своята военна машина. И ние поддържаме нашия ангажимент за запазване на глобалната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни."

В подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, ЕС наложи няколко кръга санкции на Москва. Мерките са насочени към енергийния сектор, банките, най-голямата компания за добив на диаманти в света и други бизнеси. Световните цени на храните достигнаха рекордни нива в резултат на руската инвазия в Украйна, съчетана с други фактори, но оттогава паднаха от рекордно високи нива през 2022 година.

Въпреки че ЕС не забрани износа на руски храни или торове за страни извън ЕС като част от пакетите си от санкции, Москва обвинява блока за глобалния недостиг на храни. Представители на ЕС са категорични, че митата върху руското зърно няма да засегнат търговията с трети страни и че транзитът през Евросъюза ще остане безпрепятствен, предаде факти.бг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Геодезист разкрива истината за колата на НСО с Кирил Петков
Дата: 20/05, 14:58

Два сребърни медала за СКТМ „Комфорт“
Дата: 20/05, 14:54

Сиромахов си навлече гнева на родителите на абитуриентите с едно изречение
Дата: 20/05, 14:54

Нидерландски депутат за смъртта на президента на Иран: Мислите ми са към безбройните му жертви
Дата: 20/05, 14:49

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 14:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия