Над 150 полицаи ще се грижат за реда по време на маратона във Варна в неделя


Дата: 10/05, 16:44

Снимка: Пресцентър община Варна

Над 150 униформени служители и повече от 100 доброволци ще се грижат за реда и сигурността по време на маратона във Варна тази неделя. Това стана ясно на брифинг в общината.

"Варна се развива не само като икономически и туристически, но и като спортен център. Фактът, че тази година в градския маратон на Варна ще участва рекорден брой хора от целия свят, е доказателство за космополитния характер на нашия град", каза кметът Благомир Коцев по повод откриването на „Маратон Варна 2024 година“, който ще се проведе тази неделя, 12 май. Тазгодишното издание на надпреварата е девето поред, а броят на регистрираните бегачи достигна 1 200 души от 33 държави, разположени на 5 континента, съобщават от пресцентъра на общината.

Община Варна е основен партньор на лекоатлетическото състезание и активно участва в организацията и осигуряването на наградения фонд на маратона. Лично кметът Благомир Коцев ще даде старт на надпреварата и ще награди призьорите в различните дистанции. Тази година медалите са с изображение на един от символите на Варна – резиденция „Евксиноград“, разкриха организаторите.

Много елитни български бегачи и рекордьори от маратони и полумаратони в чужбина са заявили участието си в спортната надпревара в неделя, съобщи Десислава Календжиева, организатор на проявата. Сред тях са Хасан Ухрид от Мароко с личен рекорд от Флоренция (2015 г.) и вицешампион от полумаратона в Неапол (2023 г.) и Адал Синтайею от Етиопия, която отбеляза личен рекорд през 2016 г. в Касел, Германия. Двамата ще се включат в класическата дистанция от 42 км. В полумаратона във Варна ще участва Мохамед Чаабут от Мароко, шампион от маратона в Авейро, Португалия преди по-малко от две седмици. Любопитен е фактът, че тази година в класическата дистанция се включва участник на 76 години.

За втора поредна година маратонът ще се проведе по ново сертифицирано трасе. Стартът е от пл. „Независомист“ в 9:30 ч. за дистанциите 42 и 21 км, 9:40 ч. за 10-километровото бягане и 9:50 ч. за най-кратката дистанция от 2 км кросово бягане.

Участниците ще преминат през пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“, преди да навлязат в Морската градина през колонадата на пл. „Антон Новак“. Голяма част от трасето е през парка, след което ще продължи по бул. “Княз Борис I” до обръщача на резиденция „Евксиноград“. Анимирана карта на маршрута може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk.

Над 150 униформени служители на ОД на МВР - Варна и „Общинска полиция“ ще се грижат за реда и сигурността на участниците и на публиката по време на маратона. По традиция в проявата се включват и повече от 100 доброволци от варненските туристически дружества, спортни клубове и Българския младежки Червен кръст – Варна. По трасето ще бъдат разположени 3 линейки и 6 подкрепителни пункта по стандартите на Световната атлетическа асоциация.

Записванията за участие в маратона ще продължат до 20 ч. утре (11.05.2024 г.) в офиса на Маратон Варна в Юнашкия салон. За бягането на 2 км не е необходимо предварително записване, уточниха организаторите. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Официално: Ливърпул обяви новия треньор
Дата: 20/05, 23:29

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 23:10

Казвам се Борислав Гуцанов и за мен Варна е целият ми живот
Дата: 20/05, 23:00

Пиронкова завърши курс за помощник треньор
Дата: 20/05, 22:52

Мъж с колело е загинал в Каварна тази вечер
Дата: 20/05, 22:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия