Политолог: Смъртта на иранския президент не променя нищо


Дата: 20/05, 20:04

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Последиците от катастрофата, в която загина иранският президент, очаквам да са единствено вътрешнополитически, защото вътре в Иран има фракции, които спорят за власт. Но по отношение на външната политика не вярвам, че ще има някаква промяна, защото има твърд консенсус за това, че Западът е врага и че иранското влияние в Близкия изток трябва да продължи да се разширява. 

Това коментира пред Нова тв политологът доц. Искрен Иванов. 

Не вярвам, че тази ситуация ще ескалира ситуацията в региона по отношение на войната на Израел и Ивицата газа. Защото големите актьори в региона - САЩ, Русия и Китай, са против ескалацията на напрежението, тъй като това може да подпали огромна война. Така че щом големите нямат интерес, ситуацията в региона ще остане в рамките на допустимото, коментира той.

Оттук-нататък външната политика на Иран ще се запази, а тя има три основни стълба - доразвиването на иранската ядрена програма, продължаване на противопоставяне на Израел и съюзниците му в региона, засилване на контактите с Русия, посочи той.

В момента Иран е притисната и от Израел, и от Русия, така че във вътрешнополитически план там няма как нещо да се промени, коментира доц. Иванов. 

В държава като Иран промяната е малко нероятна. Истината е, че ключовите решения, които ще се вземат, все пак касаят големите актьори. Все пак ние видяхме, че когато имаше предпоставки за война между Израел и Иран САЩ и Русия се намесиха и напрежението спадна, коментира той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Откраднаха над 50 картини от ателие в центъра на Варна
Дата: 03/06, 09:03

Обявиха класирането за детските градини във Варна
Дата: 03/06, 09:01

Обявиха класирането за детските градини във Варна: Вижте резултатите
Дата: 03/06, 09:00

Без ток във Варна и областта в понеделник
Дата: 03/06, 08:57

Срязаха спирачките на влак
Дата: 03/06, 08:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия