Все повече млади лекари предпочитат да останат в България


Дата: 14/05, 10:32

Пиксабей

Да си млад лекар в България е предизвикателство и въпрос на силна воля, смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас, цитира Днес.бг.

Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина, подчертава той: "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина".

Основно младите лекари търсят възможности за кариерно развитие и израстване, изтъква лекарят. По думите му, "медицината е занаят и трябва да имаш добри учители".

Наредбата от 2015 г. улеснява специализациите, които преди това са били проблем, отбелязва лекарят.

Д-р Господинов работи в частна болница. Има идея обаче да започне работа в общинска структура, където по думите му в последните години в Бургаско нещата се подобряват.

Пациентът трябва да получава качествена и достъпна медицинска грижа, убеден е младият лекар.

Дефицитът на педиатри идва от несправедливите разлики в заплащането в определени специалности. Така определени специалности остават нежелани, коментира кардиологът.

По думите му патоанатомията продължава да е нежелана. В България липсват над 600 психиатри. Също голям кът са общопрактикуващите лекари. Вече няколко хиляди са липсите на общопрактикуващи лекари.

"Различните цени в клиничните пътеки не са справедливи. Не е справедливо да има чак такава голяма разлика", допълва д-р Господинов.

Мит е това, че общият брой на лекарите у нас е недостатъчен, категоричен е младият кардиолог. Той посочва, че в България има близо 30 000 лекари и спрямо броя на населението това е по-добро съотношение от европейското. Проблемът е при медицинските сестри, където проблемът ще се задълбочи, ако не се вземат мерки, допълни той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 29/05, 00:00

Повдигнаха три обвинения на дрогиран шофьор, ударил три коли във Велико Търново
Дата: 28/05, 23:50

Топло, но с валежи в сряда
Дата: 28/05, 23:26

Джуд Белингам е Футболист на сезона в Ла Лига
Дата: 28/05, 23:09

Готвят нов срок за плащане на пенсиите по пощата
Дата: 28/05, 22:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия