Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията


Дата: 17/05, 08:46

снимка pexels

Днес е Световният ден за борба с хипертонията. Заболяването засяга не само сърцето, но целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно.

Сърдечносъдовите заболявания остават основната причина за смърт в света, а в България заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

В резултат на артериалната хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Всяка година 17 май протича под различно мото, с цел да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане.

По данни на Българското нефрологично дружество хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%.

Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане.

В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците, предаде морето.нет.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



И в Монтана скоро ще разчитат на въздушната линейка
Дата: 13/06, 14:45

Цънцарова и Митко Тасев изложиха БТВ с просташки шеги
Дата: 13/06, 14:43

Констанца с нов удар за Варна
Дата: 13/06, 14:42

Украинки се заблудиха в гората, едва ги намериха сред скалите
Дата: 13/06, 14:41

На 87 години Симеон Сакскобургготски посочи едно желание за подаръците си
Дата: 13/06, 14:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия