Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век


Дата: 18/05, 08:30

кадър: Нова тв

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век.

За последно британецът Ленъкс Люис държеше всички пояси в дивизията след победата си над Ивендър Холифийлд през 1999, но година по-късно Световната боксова асоциация му отне едната титла, когато Люис отказа да я защитава срещу Джон Руис. От тогава нито един боксьор не е успявал да държи всички титли в категорията едновременно, предава БНР. 

35-годишният Фюри е определян за най-добрия в тежка категория от своето поколение, като до момента той има 35 победи, едно равенство и нито една загуба на професионалния ринг. Той сложи край на дългото господстване на Владимир Кличко в дивизията с победа по точки в края на 2015, но след това изпадна в депресия и изтърпя допинг наказание (кокаин), поради което бе извън ринга три години. Той се завърна и отново се качи на световния връх след три атрактивни двубоя с Дионтей Уайлдър, като първият завърши с равенство, а следващите два с убедителни победи за Циганския крал. След това Фюри победи сънародниците си Дилиан Уайт и Дерек Чисора, но самочувствието му бе разклатено от ММА боеца Франсис Нгану, който го свали в нокдаун в дебютния си боксов мач. Съдиите все пак дадоха победата на Фюри, но щетите по реномето останаха.

37-годишният Олександър Усик е олимпийски шампион от Игрите в Лондон през 2012, когато побеждава Тервел Пулев и Артур Бетербиев по пътя си към златото. След това той покори полутежката категория в професионалния бокс, където стана абсолютен световен шампион, преди да се качи при най-тежките и записа пет поредни победи, включително две над бившия световен шампион Антъни Джошуа.

Усик е считан за боеца с най-добри боксови качества при най-тежките в момента, но Фюри, който също има впечатляваща бързина и движение по ринга, има сериозно ръстово предимство - 15 сантиметра по официални данни. Британецът също така показа много по-изчистена фигура, с което демонстрира, че подготвителният лагер е бил на много високо ниво.

"Нека напишем историята. Достатъчно. Благодаря Ви", бяха думите на Усик на официалната пресконференция, докато Фюри спести обичайните си агресивни подмятания. "Готов съм за един добър мач. Бог да го благослови, преди мача ще кажа молитва и двамата да излезем здрави от ринга", каза той. Любопитно бе, след пресконференцията Фюри отказа да погледне съперника си в очите, докато Усик изглеждаше напълно спокоен.

Букмейкърите определят Тайсън Фюри за фаворит, но с много малка разлика - коефициент 1,80 за него срещу 2,00 за съперника му. Какъвто и да бъде изходът от двубоя, то се очаква в края на годината двамата да направят реванш.

Телевизионните права за мача се държат от платформата DAZN, като срещата може да бъде гледана срещу еднократна сума.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 02/06, 01:30

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 02/06, 01:20

Радев: Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция
Дата: 02/06, 01:00

2 юни - Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Дата: 02/06, 00:16

Реал Мадрид спечели Шампионската лига
Дата: 02/06, 00:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия