Овощари прогнозират добра реколта от череши, но липсват работници


Дата: 16/04, 18:24

Снимка Pixabay

Благоприятните атмосферни условия в началото на годината дават надежди за добра реколта на овощни култури, посочват от Асоциацията на овощарите в България.

„Отдавна не сме виждали такова изобилие на цъфтеж. Това, което виждаме в момента, ни дава очаквания за отлична реколта от череши, круши, ябълки, праскови и други. Това, което ни създава проблем към момента, е липсата на валежи“, каза Живка Гроздева, земеделски производител и член на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България, цитирана от Telegraph.bg.

По думите ѝ освен проблема с липсата на вода обаче се появява и друг – този с липсата на работници.

„Миналата година имаше много измръзвания по черешите и въпреки това имаше стопани, които не успяха да приберат реколтата си. Нека не забравяме, че прибирането на реколтата от овощни култури съвпада с розобера, със събирането на ягодите. Ако добавим и силен туристически сезон, който ще има нужда от работна ръка, положението става наистина сериозно. Западните страни внасят работници от източните страни. А ние откъде? Българските работници активно търсят работа на Запад. Ние можем от 7 или 8 години да назначаваме хора от трети страни, но това ставаше с посреднически фирми. Често се предлагат хора, които буквално бягат от работа след ден или два. Тези посреднически фирми изпадат в конфликт със земеделците, защото се плаща комисиона, която впоследствие се иска обратно. Затова и посредническите фирми вече избягват да търсят хора за сектор земеделие", коментира още Гроздева.

"Проблемът с липсата на работници вече е комплексен, той не е само на земеделието. Имаме различни училища в нашата образователна система, много от които са професионални. Какво се случва с практиките? Искаме да направим мост между младите и бизнеса. Във висшите училища практическите занимания са много малко. При нас идват хора от такива университети, които не умеят нищо. Трябва да се търси възможност стопаните в различните райони по някакъв начин да могат да използват потенциала на бюра по труда. Към момента това е невъзможно. Още преди три години направихме конкретни предложения в тази посока. Например защо няма курсове за преквалификация в сектор земеделие. Не казвам, че трябва да ги пращаме на училище, но щом има курсове за бармани, нищо не пречи да има и такива за конкретна работа в земеделския сектор", каза Живка Гроздева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 00:30

Барселона с трудна победа у дома
Дата: 30/04, 00:19

3-месечно бебе е заразено с коклюш във Великотърновско
Дата: 29/04, 23:55

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 29/04, 23:40

Панайот Панайотов победи тази вечер в "Капките"
Дата: 29/04, 23:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия