Факти и съвети за чорапите


Дата: 23/12, 12:10

Чорапите са важен аксесоар и имат своя история и значение в тоалета. В следващите редове ще прочетете малко повече за тях.

Магазин По чорапи е специализиран онлайн магазин само за чорапи и чорапогащници. От екипа на магазина ни предоставят любопитни подробности за чорапите и някои важни правила за носенето им.

Знаете ли от кога се носят чорапи? При археологически разкопки край река Нил са открити находки, които показват, че египтяните са носили чорапи още преди 250 г. пр. н. е. Древните гърци също са носили чорапи – но техните чорапи са били много по-различни от съвременните. И слава  богу. Чорапите от онова време са били от сплъстени животински кожи и повече са приличали на... топка от косми.

По-близо до наши дни, в Средновековето, чорапите са били достъпни само за богатите. Всички чорапи са се плетяли бавно на ръка. Затова бедните не са могли да си ги позволят. Това се е променило през 1589 г., когато един английски свещеник е изобретил машина за плетене на чорапи. Тя е произвеждала осем пъти повече чорапи в сравнение с плетенето на ръка. Защо го е направил свещеникът? Не, едва ли е искал да завладее световните пазари на чорапи. Според една от легендите, жената на свещеника е работила, като плетач на чорапи. По цял ден тя е плетяла и не е имала време за любовни игри с клетия свещеник. Така, от чисто егоистични подбуди, свещеникът е бил принуден да измисли това така важно за човечеството изобретение.

Следващият много важен момент в производството на чорапите е през 20-ти век, когато е измислен найлона. Това е другата важна революция в производството на чорапи. Днес найлона присъства в кажи речи всеки произведен чифт чорапи. Има цели серии дамски чорапи, произведени само от найлон и добавен малък процент други материи.

А от какво друго се правят чорапи? Памукът, бамбукът, вълната и коприната са сред най-предпочитаните материи за производство на мъжки, дамски и детски чорапи.

Чудите ли се кои чорапи са по-хубави - 100 % памукови или все пак да има няколко процента ликра и 95 % памук? Естествените материи са хубави и винаги гледайте да имате таквиа чорапи. Но е по-добре да има няколко процента ликра. Така чорапите са по-издръжливи, еластични и комфортни.

Чорапите са част от тоалета и като такива също са подвластни на правила в модата. Не подценявайте чорапите, като аксесоар. Погрешно избраните чорапи могат да съсипят всичките Ви усилия за останалата част от тоалета.

Носете бели чорапи само за спорт. При всеки друг случай биха изглеждали неуместно, а понякога направо смешно.

Не носете чорапи със сандали. Ако чувствате студ със сандалите и Ви се иска да обуете и чорапи, значи времето просто не е за сандали.

Офицалните мъжки чорапи трябва да бъдат тънки. Да не ви хрумне да сложите някой термо чорап и върху него да обуете официална обувка.

Чорапите трябва да съвпадат с цвета на панталона, не с обувките. Идеята е чорапа да е едно естествено продължение на панталона, когато крачола се надигне. Чорапите може да имат някакъв елемент или шарка, но основния цвят трябва да е с панталона.

И тук е едно друго важно правило: носете чорапи с подходяща дължина. Непростимо е да седнете, крачола да се надигне и от долу да се види кожата на крака, особено ако сте с костюм.

За последно сме оставили двете най-важни правила за чорапите:

 

  1. Поддържайте ноктите на краката – дългите нокти ще съкратят живота на чорапите, особено при палеца.
  2. Все пак чорапите се късат – би било много сконфузно да си събуете обувките някъде на гости и домакините да видят чорапи с дупки. Затова, скъсат ли се чорапите, изхвърлете ги! Те далеч не са толкова скъп аксесоар и винаги можете да си купите нови, още по-хубави.

 

Магазин По чорапи Ви очаква. Разгледайте различните модели – дори и всичките Ви чорапи да са здрави, може да си харесате някой чифт и да си направите семпъл подарък.

 

* публикация

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Рачев за трагедията на България след „Чернобил”: Жени искаха да абортират
Дата: 26/04, 13:45

Потребители: НАП бърза да събере данъците
Дата: 26/04, 13:45

Илияна Йотова: Отстраняването на Росен Желязков беше странно
Дата: 26/04, 13:30

Не пуснаха от ареста рецидивист, съден 14 пъти във Варна
Дата: 26/04, 13:28

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 13:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия